Στην Αμαλιάδα το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της χώρας

του Νίκου Αβουκάτου

Στο άμεσο μέλλον, σχεδόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προγραμματίζεται να λειτουργήσει στην Ελλάδα ένα θερμοκήπιο διαστάσεων ενός στρέμματος, το οποίο θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο και με μειωμένες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Λόγω της χρήσης των συμβατικών καυσίμων στα θερμοκήπια, έχει διαπιστωθεί από μελέτες η συνεισφορά τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Αισιοδοξούμε ότι σε δύο χρόνια θα λειτουργεί το "ψυχρό και ενεργειακό αυτόνομο θερμοκήπιο" που δεν θα επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε αυτό χρησιμοποιούμε υπέρυθρη θέρμανση, με την όποια θα θερμαίνονται απευθείας τα φυτά και όχι ο αέρας και το κάλυμμα της εγκατάστασης, ώστε να μην έχουμε ενεργειακές απώλειες. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ που θα τοποθετηθούν στην οροφή θα καλύπτουμε το υπόλοιπο 50% των αναγκών», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Αγγελική Καυγά, Επίκουρος Καθηγήτρια Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνολογιών θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο σε παραγωγικό θερμοκήπιο που βρίσκεται στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Αμαλιάδα Ηλείας.

Η κα. Καυγά, κατά την εισήγησή της στο 28ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την πειραματική καλλιέργεια πιπεριάς σε θερμοκήπια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, παρουσίασε τα πρώτα ουσιαστικά πειραματικά αποτελέσματα που έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη ενός θερμοκηπίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση υπέρυθρης θέρμανσης και φωτοβολταϊκών στην οροφή του θερμοκηπίου.

Η παραπάνω ερευνητική δραστηριότητα γίνεται τα τρία τελευταία χρόνια από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Θερμοκηπίων και Βιοκλιματολογίας του Τμήματος ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Εργαστηρίου της Ηλιακής Τεχνικής του Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, με δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Εμπνευστής της καινοτόμου αυτής ιδέας ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Τρυπαναγνωστόπουλος, το έργο του οποίου συνεχίζουν οι συνεργάτες τους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση