του Νίκου Αβουκάτου
Και το υπόλειμμα του καφέ αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη. Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για οικιακή και βιομηχανική χρήση, προχωρά στην παρασκευή ενός εναλλακτικού βιοκαύσιμου coffee pellet με την ανάμειξη ξυλώδους βιομάζας από κλαδέματα της πόλης και υπολείμματος καφέ.
Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο Βασίλης Φιλίππου, Μέλος του ΔΣ της Συνεταιριστικής και project manager των ευρωπαϊκών έργων της ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ, «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η αξιοποίηση βιο-υπολειμμάτων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Καρδίτσας για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων και πιλοτικά ξεκινάμε τον Αύγουστο σε ένα σχολείο όπου θα μετατρέψουμε ή θα εγκαταστήσουμε λέβητα που θα καίει το καινοτόμο βιοκαύσιμο. Εμείς συνεργαζόμαστε με το έργο "κάΦσιμο" της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ, και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την πόλη μας».
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το κάΦσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργοποιημένων πολιτών και εργαζομένων στην εστίαση και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συνεργατών για την τοπική συλλογή και αξιοποίηση. Αυτός ο καφές στην περιοχή της Καρδίτσας έχει υπολογιστεί σε 600 τόνους ετησίως, το υπόλειμμα που θα κατέληγε στον ΧΥΤΑ θα επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Φιλίππου.
Διαβάστε - «κάΦσιμο»: Πώς 900.000 καφέδες από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς έγιναν ενέργεια και εδαφοβελτιωτικό (φωτο)
Στόχος του καΦσίμου είναι να προετοιμάσει την κοινότητα στο να αποτρέπονται τα οργανικά από τη χωματερή και ταυτόχρονα να συνάπτει συνεργασίες σαν και αυτήν με την ΕΣΕΚ όπου το υπόλειμμα του καφέ αξιοποιείται τοπικά και επιστρέφει στην ίδια την κοινότητα.
Διαβάστε ακόμη: Ο καφές στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς γίνεται «κάΦσιμο» για θερμική ενέργεια
Η εφαρμογή του καΦσίμου σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς στον ενάμιση χρόνο ζωής του έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση, και την ηλεκτροκινούμενη συλλογή του υπολείμματος καφέ από χώρους εστίασης αλλά και νοικοκυριά: 107 τόνοι CO2eq έχουν σωθεί, πάνω από 1.500.000 κούπες καφέ έχουν σωθεί, 12.498 άτομα έχουν ενημερωθεί, 240 ιδιοκτήτες και υπάλληλοι καφετεριών έχουν εκπαιδευτεί μέσα από την πράξη και με αφοσίωση ανακυκλώνουν τον καφέ, 850 πολίτες έχουν ενημερωθεί άμεσα και έχουν εμπλακεί σε θέματα ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων.
Ανάμεσα σε όλους αυτούς, φοιτητές, το προσωπικό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και πολίτες της Θεσσαλονίκης, από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλώσει πάνω από 370 κιλά καφέ, μια σημαντική ποσότητα με την οποία έχουν σωθεί περισσότερα από 1.665 κιλά ισοδύναμα διοξειδίου του άνθρακα.
Εκτός από την παρασκευή coffee pellet στην Καρδίτσα κάποιες ποσότητες υπολείμματος καφέ έχουν μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό.
Δείτε - Κιλκίς: Μετά το σταρένιο καλαμάκι, τώρα ρίχνουν καφέ ως λίπασμα στο σιτάρι (φωτο)
«Εμείς ως staramaki, με την καθοδήγηση του ΕΛΓΟ, ερευνούμε σε πειραματικό αγροτεμάχιο στο Κιλκίς τις επιπτώσεις στο έδαφος και την αξιοποίηση του υπολείμματος καφέ στην παραγωγικότητα των σιτηρών», επισημαίνει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Staramaki» Στέφανος Καμπέρης.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του υπολείμματος καφέ για το βιοαέριο είχε γίνει μέσα στο 2021 μια δοκιμή εργαστηριακής κλίμακας ως προς την καταλληλότητα χρήσης και την απόδοση του υπολείμματος καφέ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένη η επόμενη φάση αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας συλλεγμένου καφέ σε μονάδα βιοαερίου στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας για την παραγωγή ενέργειας.
Δείτε επίσης: Στο Κιλκίς δημιουργούν το... Staramaki, το καλαμάκι από σιτάρι