Στην Κομισιόν το ζήτημα με τα παρατημένα επικίνδυνα απόβλητα στην Κοιλάδα Αχελώου

Το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων υλικών που έχουν αφήσει πίσω οι κατασκευάστριες εταιρείες του έργου της εκτροπής του Αχελώου έθεσε με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης.

Ο κ. Γραμματικάκης ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν η εναπόθεση και εγκατάλειψη των επικίνδυνων υλικών είναι σύμφωνη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία κι αν όχι πώς σκοπεύει να διασφαλίσει ότι οι αρμόδιοι θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της περιοχής.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία. «Έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για περιβαλλοντικές ζημιές και καταστροφές πολιτιστικών μνημείων και εξακολουθεί να συνιστά απειλή για το περιβάλλον», είπε.

«Διότι ακόμη και σήμερα, το γεγονός ότι δεν έχουν αποκατασταθεί με ορθό τρόπο οι εγκαταλειφθείσες εγκαταστάσεις συνιστά μέγιστη περιβαλλοντική απειλή», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στις εγκαταστάσεις του έργου δεξιά της κοίτης του Αχελώου, παραπλεύρως της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου, έχουν εναποτεθεί:

  • Πάνω από δέκα τόνοι άχρηστες μπαταρίες οχημάτων έργων
  • Ένας τόνος περλίτη (ορυκτό μονωτικό) με αποσαθρωμένες συσκευασίες, εκτεθειμένος στη φύση
  • Μεγάλος όγκος άχρηστων πλαστικών, μεταλλικών και άλλων δομικών υλικών συμπεριλαμβανομένων και φύλλων αμίαντου
  • Ετοιμόρροπα επικίνδυνα κτίσματα από τσιμεντόλιθο με άχρηστα υλικά διασκορπισμένα
  • Μεγάλος αριθμός συσκευασμένων φυτοφαρμάκων και δολωμάτων τρωκτικών
  • Υπολείμματα ορυκτελαίων οχημάτων.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση