Στην τελική ευθεία νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

του Θοδωρή Καραουλάνη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda έχει παραδοθεί προς το ΥΠΕΝ από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με μέριμνα του επικεφαλής του κ. Πολιτόπουλου, σχέδιο νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές στα θεσμικά ζητήματα της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης στη συνέντευξή του στην Greenagenda, η νομοθετική πρωτοβουλία για τον κλάδο της ανακύκλωσης ήταν στους άμεσους στόχους του Υπουργείου.

«Ο σχεδιασμός για την κυκλική οικονομία θα ολοκληρωθεί με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση», μας είχε πει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Μάλιστα ο κ. Τσιρώνης είχε προσθέσει ότι «αναφερόμαστε σε έναν τομέα με έντονη παραοικονομία μεγάλη φοροδιαφυγή και σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα», τεκμηριώνοντας την ανάγκη για νέα νομοθετική ρύθμιση ολόκληρου του τομέα.

Σύμφωνα με τις πηγές της Greenagenda, η πρόταση του ΕΟΑΝ βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία από υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη του ΥΠΕΝ. Λόγω του ιδιαίτερα σύνθετου ζητήματος, καθώς αφορά το σύνολο των θεμάτων ανακύκλωσης, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που πρέπει να συγκεραστούν.

Παράλληλα, η «είδηση» του υπό δημιουργία νομοσχεδίου έχουν κυκλοφορήσει ήδη στην αγορά, προκαλώντας αντιδράσεις κυρίως στα υφιστάμενα (ιδιωτικά) συστήματα ανακύκλωσης. Και αυτό γιατί η φημολογία προοιωνίζει σημαντικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο οργάνωσης της αγοράς όσο και σε επίπεδο πόρων (χρηματικών και άλλων).

Το Υπουργείο, από τη στιγμή που επεξεργάζεται ακόμη υπηρεσιακά – αλλά και πολιτικά… - το ζήτημα δεν δίνει όχι μόνο στη δημοσιότητα αλλά ούτε στους ενδιαφερόμενους ένα τελικό κείμενο. Και οι μετέχοντες στην αγορά «καίγονται». Ή αν προτιμάτε «βράζουν»…

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν στην Greenagenda ότι οι προωθούμενες αλλαγές που «φημολογούνται» (sic) θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενώ δημιουργούν ζητήματα ελέγχου του κράτους πάνω σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα ορισμένοι προχωρούν ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι θα δοθεί μάχη μέχρι (δικαστικών - συνταγματικών) εσχάτων, καθώς θίγονται συμφέροντα και καταστάσεις ετών.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο δεν ανοίγει ακόμη τα χαρτιά του, οι «υπόνοιες» και οι «ισχυρισμοί» της αγοράς δεν μπορούν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι – τουλάχιστον στο ρεπορτάζ. Πάντως τόσο οι κατηγορηματικές εκφράσεις του Αναπληρωτή Υπουργού όσο και το κλίμα που καλλιεργείται στην αγορά δείχνει ένα ακόμη θερμό μέτωπο για το επόμενο διάστημα. Και μάλιστα σε έναν τομέα που λόγω της αποτυχίας της χώρας μέχρι σήμερα σηκώνει και πολιτική αντιπαράθεση και μάχες του «καλού» με το «κακό».

Εμείς δημοσιεύσαμε σήμερα την είδηση για το υπό ολοκλήρωση νομοσχέδιο και καταγράψαμε πρώτες αντιδράσεις. Θα επανέλθουμε μόλις τα δεδομένα οριστικοποιηθούν…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση