COP26-Μπαράκ Ομπάμα: «Ο χρόνος τελειώνει» - Πυρά κατά Κίνας, Ρωσίας και Τραμπ (vid)

Το «παρών» στη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Γλασκώβη, COP26, έδωσε χθες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που εξήρε τη σημασία της προστασίας των νησιωτικών κρατών που είναι πιο ευάλωτα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η διήμερη εκστρατεία του πρώην POTUS στη Γλασκώβη γίνεται για να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον αγώνα τους κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Ομπάμα συμμετείχε στο πάνελ της συζήτησης με θέμα «Συνεργασίες για την ανθεκτικότητα των νησιών: Κοινοποίηση λύσεων στα Μεγάλα Ωκεάνια Κράτη». Εκτός από τα μεγάλα νησιά - κράτη, όπως της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, και της Νέας Γουινέας, υπάρχουν τρεις μεγάλες συστάδες νησιών: της Πολυνησίας, της Μελανησίας και της Μικρονησίας.

Ο Ομπάμα, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μεγαλώνοντας στη Χονολουλού, ξεκίνησε τη μέρα του σε μια συνάντηση για την ανθεκτικότητα των νησιών, καθισμένος δίπλα σε εκπροσώπους από τα Φίτζι, τη Γρενάδα και τις Νήσους Μάρσαλ.

Επικαλέστηκε, δε, μια χαβανέζικη παροιμία που είπε ότι μεταφράζεται ως «ενωθείτε για να προχωρήσουμε μπροστά».

«Είναι μια υπενθύμιση ότι αν θέλετε να κάνετε κουπί με κανό, καλύτερα να κάνετε όλοι κωπηλασία προς την ίδια κατεύθυνση την ίδια στιγμή», είπε. «Κάθε κουπί πρέπει να κινείται από κοινού. αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε».

Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των χωρών αυτών, ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει πραγματικά όσον αφορά το Κλίμα. Χάρη σε πολλούς από εσάς –συμπεριλαμβανομένου του φίλου μου Τζον Κέρι, ο οποίος είναι ακούραστος με την ομάδα του– έγιναν συμφωνίες εδώ στη Γλασκώβη. Δεν έχουμε κάνει σχεδόν αρκετά για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, και αν αυτό συμβεί ή όχι σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από εσάς – όχι μόνο εσείς βέβαια σε αυτήν την αίθουσα, αλλά οποιοσδήποτε παρακολουθεί ή διαβάζει τα όσα λέω σήμερα. Ο κόσμος είναι ήδη τουλάχιστον κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή και οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να περιορίσουμε τη θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου».

Τόνισε ότι τα μεγαλύτερα έθνη θα πρέπει να επωμιστούν περισσότερο το βάρος της επίλυσης της κλιματικής κρίσης, καθώς το θέμα των συνομιλιών τη Δευτέρα ήταν η υποστήριξη των φτωχότερων χωρών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Όσοι ζούμε σε μεγάλα, πλούσια έθνη, όσοι από εμάς βοήθησαν στην επίσπευση του προβλήματος, έχουμε ένα πρόσθετο βάρος για να βεβαιωθούμε ότι συνεργαζόμαστε και βοηθάμε αυτούς που είναι λιγότερο υπεύθυνοι και λιγότερο ικανοί, αλλά πιο ευάλωτοι σε αυτή την επερχόμενη κρίση».

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι δεν είχε χαρεί για την απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (COP21). «Κάποια από την πρόοδό μας σταμάτησε όταν ο διάδοχός μου αποφάσισε να αποχωρήσει μονομερώς από τη Συμφωνία του Παρισιού τον πρώτο χρόνο της θητείας του», σημείωσε.

Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο να παρέχουν περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να προσφέρει 11,4 δολάρια δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2024.

Ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Και τώρα, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να προσχωρούν εκ νέου στη συμφωνία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι και πάλι δεσμευμένη και έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο».

«Το Παρίσι έδειξε στον κόσμο ότι η πρόοδος ήταν δυνατή, δημιούργησε ένα πλαίσιο – σημαντική δουλειά έγινε εκεί και σημαντική δουλειά έχει γίνει εδώ, αυτά είναι τα καλά νέα».

Αιχμές για τις απούσες Κίνα και Ρωσία

Ο κ. Ομπάμα επέκρινε επίσης την Κίνα και τη Ρωσία για «έλλειψη επείγουσας ανάγκης» στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά ότι τα νησιωτικά έθνη αποτελούν τα «καναρίνια στο ανθρακωρυχείο» της κλιματικής αλλαγής και στέλνουν ένα μήνυμα για την ανάγκη λήψης επείγουσας δράσης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε «συνεχή ακτιβισμό» και «πίεση των πολιτών» στις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για να διασφαλίσουν ότι τηρούν τις δεσμεύσεις τους, προειδοποιώντας ότι «οι περισσότερες χώρες απέτυχαν να τηρήσουν τα σχέδια δράσης που είχαν θέσει πριν από έξι χρόνια» στο Παρίσι.

Για το θέμα του ενεργειακού μετασχηματισμού στον πλανήτη δήλωσε «δεν πρόκειται να γίνει εν μία νυκτί» και προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν έθνη που δεν θα τηρήσουν» τις δεσμεύσεις τους. «Θα υπάρξουν κάποιες αποτυχίες. Θα υπάρξουν καθυστερήσεις, έθνη που δεν θα ακολουθήσουν. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και να έχουμε τεράστια υπομονή και να καταπολεμούμε συνεχώς το πρόβλημα», είπε.

Συνομιλία με νέους

Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος βοήθησε στη σφυρηλάτηση της Συμφωνίας του Παρισιού - καθώς και στις καινοτόμες ανακοινώσεις για το κλίμα με την Κίνα που άνοιξαν τον δρόμο για αυτήν - θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής ομιλίας τη Δευτέρα το απόγευμα και θα μιλήσει με νέους που εργάζονται για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Στην απογευματινή του ομιλία, ο Ομπάμα πρόκειται να κάνει έναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί από την υπογραφή του Συμφώνου του Παρισιού, ενώ παρακαλεί τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τις ομάδες πολιτών να ενεργήσουν πιο επιθετικά για να διατηρήσουν τη θέρμανση εντός 1,5 βαθμού Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, που αποτελεί ένα κρίσιμο όριο.

Θα επικρίνει την Κίνα και τη Ρωσία για «επικίνδυνη απουσία της αίσθησης του επείγοντος» στη μείωση των δικών τους εκπομπών που καταστρέφουν το κλίμα, σύμφωνα με προετοιμασμένες δηλώσεις που είδε το Associated Press.

«Ήταν ιδιαίτερα αποθαρρυντικό να βλέπεις τους ηγέτες δύο από τις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, της Κίνας και της Ρωσίας, να αρνούνται ακόμη και να παραστούν στις διαδικασίες και τα εθνικά τους σχέδια αντικατοπτρίζουν αυτό που φαίνεται να είναι μια επικίνδυνη απουσία επείγοντος».

Αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν οι χώρες εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη Συμφωνία του Παρισιού, ο κόσμος θα ξεπεράσει αυτόν τον στόχο, με καταστροφικές συνέπειες για τα νησιωτικά έθνη, είπε ο Ομπάμα. Ωστόσο, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια των παλαιών ενεργειακών συστημάτων, των κεκτημένων συμφερόντων και της εσωτερικής πολιτικής.

Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και οπισθοδρομήσεις και καθυστερήσεις, αλλά «απλώς πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι» και «να καταπολεμούμε συνεχώς το πρόβλημα».

Greenagenda.gr newsroom

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση