Στη Βουλή η υπόθεση μεταφοράς τριών δελφινιών από τη Βαρκελώνη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

«Θα εγκρίνετε ή θα απορρίψετε τη μεταφορά των τριών δελφινιών από δελφινάριο της Βαρκελώνης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα;», ρωτά ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς το υπουργείο Περιβάλλοντος με κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ενώνοντας τη φωνή του με την κοινή διαμαρτυρία έξι φιλοζωικών φορέων της χώρας (Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού, Sea Shepherd Ελλάδας, Dreamdancers, Ethos and Empathy) και του Ιδρύματος Συμβουλευτικής και Δράσης για την Προστασία των Ζώων Ισπανίας (FAADA).

Ο κ. Αμυράς φέρνει το ζήτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο και ζητά από το υπουργείο να μην επιτρέψει τη μεταφορά των δελφινιών, καθώς ήδη το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο βαρύνεται με κυρώσεις σε βάρος του για παράνομη διενέργεια παραστάσεων με δελφίνια έναντι αντιτίμου και καταγγελίες για θανάτους δελφινιών.

«Η δεξαμενή για τα δελφίνια της επιχείρησης στα Σπάτα έχει κριθεί τελεσιδίκως αυθαίρετη και κατεδαφιστέα σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (αρ. πρωτ. 48334/12-12-2013)» επισημαίνει ο κ. Αμυράς και προσθέτει ότι «οι νέες γενιές θα πρέπει να γαλουχηθούν με σεβασμό προς την άγρια ζωή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αθήνα, 29/03/2019
Ερώτηση
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέμα: «Μεταφορά τριών δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από δελφινάριο της Βαρκελώνης»

Μετά από την καταγγελία- επιστολή διαμαρτυρίας έξι φιλοζωικών φορέων της χώρας (Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού, Sea Shepherd Ελλάδας, Dreamdancers, Ethos and Empathy) αλλά και τη σχετική επιβεβαίωση από το Ίδρυμα Συμβουλευτικής και Δράσης για την Προστασία των Ζώων Ισπανίας (FAADA) γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει εκκρεμές αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά τριών δελφινιών από δελφινάριο της Βαρκελώνης το οποίο πρόκειται να κλείσει. Η μεταφορά αυτή θα πραγματοποιηθεί στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.

Μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο, θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την ευζωία και την επαρκή προστασία των κητωδών, καθώς τα δεδομένα του πρόσφατου παρελθόντος εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2018 επιβλήθηκε πρόστιμο στην ως άνω εταιρεία ύψους 44.350 με κοινή απόφαση του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τέλεση παραστάσεων με δελφίνια τον Νοέμβριο του 2016 έναντι αντιτίμου. Η παράσταση αυτή, η οποία βεβαιώθηκε κατόπιν αυτοψίας των αρμόδιων οργάνων, αντιτίθεται στις διατάξεις του νόμου 4039/2012 (άρθρα 12 και 13) για την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Παράλληλα, η απαγόρευση διενέργειας παραστάσεων με ζώα προβλέπεται ρητά και από την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της δραστηριότητας της εν λόγω επιχείρησης. Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 48334/12-12-2013 του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος έχουν κριθεί τελεσίδικα κατεδαφιστέες ως αυθαίρετες κατασκευές που διατηρούνται στο ζωολογικό πάρκο και συνδέονται με τη λειτουργία του δελφιναρίου, μεταξύ των οποίων και το σύστημα δεξαμενών για δελφίνια εμβαδού 917 τετραγωνικών μέτρων, πλην όμως δεν έχει συντελεστεί η κατεδάφιση.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

α) Ποια απάντηση σκοπεύετε να δώσετε στο αίτημα για τη μεταφορά των τριών δελφινιών από την Ισπανία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;

β) Για ποιους λόγους δεν έχει εκτελεστεί η τελεσίδικη απόφαση 2524/2012 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών;»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση