Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση

«Επιτακτική» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, την ανάγκη για απεξάρτηση της χώρας από το μοντέλο ταφής των απορριμμάτων, κατά την ομιλία του χθες στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στην Κοζάνη. Ήταν η πρώτη ημέρα περιοδείας του κ. Φάμελλου σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

«Το έργο είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα αλλάζει και μπορούν τα πράγματα στη χώρα μας να γίνουν σωστά, και αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Φάμελλος, συμπληρώνοντας πως το έργο μπορεί να επιτελέσει υψηλούς βαθμούς ανάκτησης, αλλά και να ικανοποιήσει του ευρωπαϊκούς κανόνες. Επισήμανε, δε, ότι η χώρα βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να τροποποιήσει το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και να απεξαρτηθεί «από τον μονοδρομο ταφής, με έμφαση στην ανακύκλωση», ενώ έκανε γνωστό ότι ο νέος νόμος για την ανακύκλωση κατατέθηκε ήδη στην Βουλή.

«Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ξεφεύγουμε από τον μεσαίωνα των χωματερών, ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή, στη Δυτική Μακεδονία  μέχρι το 2007, και μπαίνουμε στη βιομηχανική επανάσταση και τις νέες τεχνολογίες, που πρέπει να συμπληρωθεί με τα στοιχεία της ανακύκλωσης του 21ου αιώνα», είπε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι μόλις το 16% των αποβλήτων της χώρας μας διατίθεται για ανακύκλωση και το 3% κομποστοποίηση, με το 81% να διατίθεται στην ταφή. «Mε τη συγκεκριμένη μονάδα, που είναι ενσωματωμένη στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, επιτυγχάνεται ικανοποίηση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων εκτροπής από την ταφή και μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου», συμπλήρωσε.

«Στόχος είναι να φτάσουμε στο 50% της ανάκτησης, της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούμε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτησεις, ενώ με τη συγκεκριμένη μονάδα ανοίγουμε τον δρόμο και προς στην κυκλική οικονομία», συνέχισε.

Επιπλέον, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μονάδα που εγκαινιάστηκε στην περιοχή της Κοζάνης, «έχει την τεχνολογική επάρκεια να προσαρμοστεί στην ανάκτηση υλικών και από τα ρεύματα τις ανακύκλωσης και των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που είναι υποχρέωση της χώρας», καταλήγοντας στη διαπίστωση πως «ο ιδιωτικός τομέας και τα ΣΔΙΤ πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες, βελτιστοποιώντας το αποτέλεσμα στο περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος για την κοινωνία. Έτσι, μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση της εργασίας, τροφοδότηση της οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση