Στη Βουλή το «περιβαλλοντικό έγκλημα χωρίς τιμωρία» στις Κουκουναριές της Σκιάθου

«Μηνυτήριες αναφορές από τον δήμο Σκιάθου και ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που απαιτεί να απελευθερωθεί η πρόσβαση στις παραλίες, να αποκατασταθούν τα κομμένα κουκουνάρια (που ανήκουν στο προστατευόμενο είδος στροφυλιά), να απομακρυνθούν οι βόθροι από τις παραλίες, να επιστραφούν στον δήμο οι δημοτικές εκτάσεις και να σεβαστεί η επιχείρηση το περιβάλλον, τα δάση και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της περιοχής Κουκουναριές, δεν αποτελούν για τον Υπουργό Περιβάλλοντος αποχρώσες ενδείξεις για παρανομίες εκ μέρους της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τουριστικά το Ξενία Σκιάθου, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, από το 2014 και για 99 χρόνια».

Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας με το ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

«Το Λιμεναρχείο Σκιάθου επέβαλε κυρώσεις στην επιχείρηση. Με έγγραφό του στις 28 Απριλίου υποχρέωνε την εταιρεία να ξηλώσει τις εγκαταστάσεις στην παραλία. Ο μήνας πέρασε. Οι εγκαταστάσεις έχουν φύγει;» ρώτησε στη Βουλή ο κ. Αρσένης τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Για να προσθέσει: «Με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο σας, αυτό το ξενοδοχείο θα έχει αποκλειστική πρόσβαση στις παραλίες, τις οποίες έχει ήδη αποκλείσει με μπάρες. Δημιουργείτε μια δυστοπία με αυτά που νομοθετείτε και αφήνετε να γίνονται, η οποία πραγματικά, όχι μόνον δεν αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν, αλλά αποκόπτει την πρόσβαση στη δημόσια και δημοτική γη, στα δημόσια αγαθά».

Όπως επισημαίνει ο κ. Αρσένης, στις 30 Μαρτίου, ο δήμος Σκιάθου προχώρησε σε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας. Στις 13 Απριλίου, απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας διενέργεια περιβαλλοντικής επιθεώρησης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, έλεγχο τήρησης αποστάσεων από τη ζώνη του αιγιαλού και τήρησης των μέτρων προστασίας του φυσικού πλούτου, έλεγχο για τυχόν πρόκληση περιβαλλοντικής ζημιάς στο προστατευόμενο δάσος, που θεωρείται φυσικός πόρος υψηλής περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ερώτηση του βουλευτή για τα μέτρα που ενδεχομένως έχει λάβει ή που πρόκειται να λάβει, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Άλλα λέει η μια υπηρεσία και άλλα η άλλη». Όπως είπε, η υπηρεσία Δόμησης Σκιάθου έχει παρόμοια επιχειρηματολογία με τον Κ.Αρσένη. Το Λιμεναρχείο από τη μία πλευρά «διαπιστώνει προβλήματα με τις κατασκευές» αλλά από την άλλη «δεν διαπιστώνει ρύπανση από λύματα ή την ύπαρξη παρανόμων εγκαταστάσεων», από τη μια πλευρά αναφέρει ότι «στην είσοδο της εγκατάστασης παράνομες μπάρες απαγόρευσης εισόδου οχημάτων» αλλά από την άλλη «διαπιστώνει ότι υφίσταται ελεύθερος χώρος που επιτρέπει τη διέλευση πεζών». Οπότε, κατά τον Υπουργό, δεν στοιχειοθετείται παρανομία άξια παρέμβασης.

Το Δασαρχείο θεωρεί ότι οι «ζημιές» στις κουκουναριές «μάλλον οφείλονται σε παθολογικά ή εντομολογικά αίτια», σημείωσε ο Κ.Χατζηδάκης και διευκρινίζει ότι «τα νεκρωμένα δένδρα βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειονότητα σε εκτάσεις τελεσίδικα χαρακτηρισμένες ως μη δασικές». Ο υπουργός Περιβάλλοντος κατέληξε ότι «οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα πάνε, θα κάνουν την έκθεσή τους και θα κινηθούμε με το γράμμα του Νόμου χωρίς ακρότητες απέναντι στην επιχείρηση, αλλά και με σεβασμό στο Περιβάλλον».

Ο Κ. Αρσένης σχολίασε ότι «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος» και πρόσθεσε ότι «έχουμε έναν δήμο και τρεις υπηρεσίες που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό παραβάσεων. Είναι προφανές ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δεν τον νοιάζει ή νιώθει ότι δεν τον αφορά η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση