Στη Βουλή το περιστατικό με 280 αγωνιστικές μηχανές στις Natura του Κυπαρισσιακού

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, σχετικά με το περιστατικό στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας, την προηγούμενη εβδομάδα, όπου 280 δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες, διέσχιζαν επί 5 ώρες την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους.

«Tα σημεία της διαδρομής οριοθετήθηκαν εντός της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών, σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από γενικές και ειδικές διατάξεις νομοθεσίας», υπενθυμίζει ο κ. Αμυράς.

Ο βουλευτής Α' Αθηνών ζητεί την άμεση εξαίρεση της συγκεκριμένης προστατευόμενης παραλίας από τη διαδρομή τωρινών ή μελλοντικών αγώνων, αλλά και να μάθει αν θα υπάρξουν κυρώσεις στους υπαίτιους που έδωσαν τις σχετικές άδειες καταπατώντας τη νομοθεσία.

Επισημαίνει, δε, ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, καθώς καικίνδυνο για τους επισκέπτες της παραλίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 29.05.2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αγώνες ταχύτητας σε προστατευόμενη παραλία και σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας

Την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσυκλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους. Οι διοργανωτές των αγώνων ταχύτητας υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους τα σημεία της διαδρομής τους εντός της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών, σε χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.

Η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από γενικές αλλά και ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο οικοσύστημα με αμμόλοφους που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1.000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η πρώτη φωλιά για φέτος καταγράφηκε στην περιοχή στις 13 Μαΐου 2018 όπου κατά την οριοθέτηση και σηματοδότησή της από ομάδα εθελοντών που ακολούθησε, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μοτοσυκλέτες που περνούσαν κυριολεκτικά ανάμεσά τους.

Η διοργανώτρια εταιρία Hellas Rally, επικαλείται ότι έχει λάβει σχετική έγκριση χρήσης της εν λόγω προστατευόμενης παραλίας από την αρμόδια περιφέρεια, το δασαρχείο, καθώς και από την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας, η οποία παρά την κλήση τους από κατοίκους και στελέχη του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, καθώς και κίνδυνο για τους επισκέπτες της παραλίας.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με το υπ.αριθ. 28352/24.05.2018 έγγραφό του προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και Ηλείας, ζητά να διαταχθεί κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα σχετικά. Επιπρόσθετα, με το υπ.αριθ. 28349/23.05.2018 έγγραφό του προς τους εμπλεκόμενους φορείς, ζητά την κατεπείγουσα ανάκληση των εγκρίσεων και αδειών εκτέλεσης των αγώνων ταχύτητας μοτοσυκλέτας της HELLASRALLY στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την προστασία της εν λόγω περιοχής,καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο οικοσύστημα με αμμόλοφους αλλά και χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας;

2. Θα προβείτε στην άμεση εξαίρεση της συγκεκριμένης προστατευόμενης παραλίας από τη διαδρομή τωρινών ή μελλοντικών αγώνων;

3. Θα υπάρξουν κυρώσεις στους υπαίτιους που ενέκριναν την χρήση προστατευόμενης περιοχής, καταπατώντας τη νομοθεσία περί προστασίας του αιγιαλού, περί βιοποικιλότητας, καθώς και των μέτρων της Υ.Α. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου;»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση