Το μοναδικό στο είδος του θερμοκήπιο που λειτουργεί αποκλειστικά με ΑΠΕ και διαθέτει φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στην οροφή του, που βρίσκεται στη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε ομάδα 20 φοιτητών από όλο τον κόσμο.
Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Νέες τεχνολογίες και νέες τροπολογίες στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας» που διοργανώνει από τις 23 έως και τις 30 Απριλίου η IAAS Greece.
Οι φοιτητές εντυπωσιάστηκαν από τα ελληνικά αγροβολταϊκά και συγκεκριμένα τα ημιδιάφανα εύκαμπτα ηλεκτρονικά που κατασκευάζει η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies.
Η γεωπόνος της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του θερμοκηπίου, αλλά και τα οφέλη από την τριπλή χρήση γης που προκύπτει από τη χρήση των αγροβολταϊκών.
Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών και την αύξηση της απόδοσης της καλλιέργειας έως και 30% στην υδροπονική τομάτα, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της πειραματικής καλλιέργειας που ήδη γίνεται στο συγκεκριμένο θερμοκήπιο, ενώ η χρήση τους έχει δοκιμαστεί και σε άλλα λαχανικά όπως η πιπεριά, η μελιτζάνα κλπ
Η εταιρεία ΟΕΤ έχει ξεκινήσει την πειραματική καλλιέργεια από το 2015 μέσω του ευρωπαϊκού project Agrores.
Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα από την εταιρεία ΟΕΤ έχουν προσαρμοζόμενη διαφάνεια και μέσω αυτής περνά μόνο η φωτοσυνθετικά ενεργός ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη φωτοσύνθεση των φυτών. Η ενσωμάτωση των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών δίνει τη δυνατότητα 3πλής χρήσης γης με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας, τροφής και μείωσης κατανάλωσης νερού.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι πολύ εντυπωσιακό» εξήγησε η Μόνικα, φοιτήτρια από την Κροατία, που έχει ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη χρήση τους στην αγροτική παραγωγή. «Αυτού του είδους τα φωτοβολταϊκά ανοίγουν μια νέα προοπτική για τις καλλιέργειες και τη χρήση γης καθώς εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια, αξιοποίηση της γης και εξοικονόμηση νερού μέσω της υδροπονίας».
Οι φοιτητές από την Ιταλία, Ολλανδία, Κροατία, Μαρόκο και Μεξικό ξεναγήθηκαν στο θερμοκήπιο, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργία τους και είδαν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύεται η ενέργεια.
Συνέδριο για τις νέες τεχνολογίες στο ΑΠΘ
Η επίσκεψη των γεωπόνων της IAAS έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Νέες τεχνολογίες και νέες τροπολογίες στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας» που διοργανώνει από τις 23 έως και τις 30 Απριλίου η IAAS Greece.
Στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου η γεωπόνος Ευγενία Αθανασιάδου αναφέρθηκε εκτενώς στη χρήση των αγροβολταϊκών που γίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα, αλλά και τις εφαρμογές των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών που παράγονται στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε μέσω του ευρωπαϊκού project Flex2Energy, στο οποίο συντονιστής είναι η ελληνική εταιρεία ΟΕΤ, θα δημιουργηθεί μονάδα μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και θα αναπτυχθούν εφαρμογές τους στα θερμοκήπια, τα κτήρια και τα αυτοκίνητα.