Στη Θεσσαλονίκη η 92η συνάντηση για τη χρήση ηλιακής ενέργειας σε θερμικές εφαρμογές

Στη Θεσσαλονίκη, στις 4-6 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Excelsior (Κομνηνών 10), θα πραγματοποιηθεί η 92η συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής του SolarPACES. Η συνάντηση διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που είναι και ο ορισμένος εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο SolarPACES.

Το SolarPACES είναι ένα πρόγραμμα τεχνολογικής συνεργασίας (technology collaboration programme) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency) με αποστολή του την προώθηση, ενθάρρυνση και διάδοση των συστημάτων και τεχνολογιών συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ισχύος και άλλων χρήσιμων προϊόντων (π.χ. χημικών, θέρμανσης, ψύξης) που δυνητικά καλύπτουν ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών. Σήμερα αριθμεί 20 χώρες-μέλη από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα έγινε επίσημο πλήρες μέλος του SolarPACES τον Νοέμβριο του 2015.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των συγκεντρωτικών ηλιακών συστημάτων και τεχνολογιών, ενώ θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω δράσεις προώθησής τους και στοχευμένες δραστηριότητες προβολής στα πλαίσια του στρατηγικού πλάνου του οργανισμού. Επίσης, θα εξεταστούν αιτήματα ενσωμάτωσης νέων ενδιαφερομένων χωρών-μελών και θα συζητηθούν λεπτομέρειες για τα 2 επόμενα ετήσια διεθνή συνέδρια που διοργανώνει ο οργανισμός. Η Εκτελεστική Επιτροπή θα καλωσορίσει τη Χιλή που πολύ πρόσφατα έγινε πλήρες μέλος του οργανισμού. Τέλος, η τελευταία ημέρα της συνάντησης θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τα άμεσα σχέδιά τους.

Το ΕΚΕΤΑ είναι το μεγαλύτερο Ερευνητικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και σήμερα αριθμεί 5 Ινστιτούτα και πάνω από 500 Εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης. Διαθέτει ευρύ πεδίο εφαρμογών έρευνας και καινοτομίας αιχμής που περιλαμβάνει από περιβαλλοντικά φιλικές ενεργειακές τεχνολογίες, λύσεις έξυπνων και χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα μεταφορών, προηγμένες εφαρμογές πληροφορικής και τηλεματικής και εφαρμογές αγροβιοτεχνολογίας/βιοϊατρικής.

Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ και ιδιαίτερα η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Σωματιδίων & Αερολυμάτων (ΕΤΕΣΑ) δραστηριοποιείται ενεργά και αναπτύσσει καινοτόμες ερευνητικές λύσεις στον αναδυόμενο τομέα των ηλιο-θερμοχημικών εφαρμογών υψηλών θερμοκρασιών. Ως παράδειγμα αναφέρεται η τεχνολογία HYDROSOL για την παραγωγή υδρογόνου και ηλιακών καυσίμων (http://www.hydrosol-plant.certh.gr/).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση