Στη Θεσσαλονίκη ο «χειρότερος χώρος πρασίνου» πανελλαδικά (φωτο)

Κάθε άλλο παρά «πράσινο» μπορεί να χαρακτηριστεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αφού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των χώρων πρασίνου από τους Θεσσαλονικείς, η πόλη υστερεί κατά κράτος σε σχέση με άλλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, και στο πράσινο και στην καθαριότητα, μα κυρίως στις υποδομές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η WWF Ελλάς μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή για κινητά WWF GreenSpaces, στην οποία 4.500 πολίτες κατέγραψαν και αξιολόγησαν 900 χώρους πρασίνου και πάρκα σε 80 πόλεις της χώρας, η πόλη της Θεσσαλονίκης «κοσμείται» από τον χειρότερα βαθμολογημένο χώρο πανελλαδικώς. Πρόκειται για τον χώρο πρασίνου, που βρίσκεται στην Περικλέους 37, στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου και ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος... απ' το τέλος, αφού συγκέντρωσε βαθμολογία 0,5. Συγκεκριμένα, έλαβε βαθμολόγηση: 0,5 για το πράσινό του, 0,5 για την καθαριότητά του και 0,5 για την υποδομή του.

Άτιτλο

Αυτός είναι ο χαμηλότερα βαθμολογημένος πράσινος χώρος στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης (υψηλότερη 6,4 και χαμηλότερη 2,8) και ακολουθεί ο Εύοσμος, μετά τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια.

Η υψηλότερη βαθμολογία που συγκέντρωσε ένας χώρος πρασίνου στον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 9,4. Πρόκειται για τον χώρο επί της Αγίου Δημητρίου, μπροστά από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, ο οποίος, όμως, κατέλαβε μόλις την 20ή θέση σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη περιοχή έλαβε άριστα 10 για το πράσινό της και την καθαριότητα, αλλά 7 για τις υποδομές.

Στον αντίποδα, ο χώρος πρασίνου με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 3,7. Πρόκειται για χώρο στην οδό Θεοδοσίου Σταύρου, στην Ξηροκρήνη. Ο μέσος όρος αξιολόγησης ήταν 6,1 (22 χώροι συνολικά βαθμολογήθηκαν στη Θεσσαλονίκη).

Εξαιρετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι πράσινοι χώροι στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, αφού και οι τρεις αξιολογηθέντες ξεπερνούν σε βαθμολόγηση το 8, με μεγαλύτερο το 9. Έπεται ο δήμος Παύλου Μελά με υψηλότερη βαθμολογία το 9 και χαμηλότερη το 4,4.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα για κάθε δήμο της χώρας, πατώντας ΕΔΩ.

Γενικότερα για τη χώρα, οι πράσινοι χώροι ξεπερνούν τη βάση με γενικό μέσο όρο βαθμολογίας 6,2. Στην Αθήνα η υψηλότερη βαθμολογία που συγκέντρωσε ένας χώρος πρασίνου ήταν 9,8, ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία που δόθηκε σε χώρο της πρωτεύουσας ήταν 2,4.

XwroiPrasinou_Reportimage

Έως σήμερα περισσότεροι από 4.500 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τη δωρεάν εφαρμογή και έχουν καταγράψει και βαθμολογήσει σχεδόν 900 χώρους πρασίνου σε 89 πόλεις της χώρας.

Σε γενικές γραμμές, καταγράφηκαν χώροι πολλών επιπέδων. Χώροι πανέμορφοι, υπερτοπικής εμβέλειας, καθώς και μικρά πάρκα που κάνουν καλύτερη τη ζωή στις γειτονιές. Καταγράφηκαν όμως  και αρκετοί χώροι υποβαθμισμένοι ή ολότελα παρατημένοι και ακόμα χειρότερα βανδαλισμένοι.

Από τους 887 χώρους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην εφαρμογή, 48 χώροι πρασίνου έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία (μεταξύ 9 και 10). Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, το πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο Κρήτης, το Άλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ο λόφος Ιππείου Κολωνού στην Αθήνα, το Παυσίλυπο στην Καρδίτσα, ο δημοτικός κήπος Δράμας και το άλσος Κεφαλαρίου στην Κηφισιά.

Στον αντίποδα, 28 χώροι πρασίνου συγκεντρώνουν πολύ χαμηλή βαθμολογία, κάτω από 3. Ενδεικτικά, αυτοί οι χώροι βρίσκονται στο Κορδελιό, στη Βουλιαγμένη, στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στον Πειραιά, στην Παλλήνη. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το Πεδίον του Άρεως βαθμολογείται από τους πολίτες μόλις πάνω από τη βάση με 5,04, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας όλων των καταγεγραμμένων πάρκων ανέρχεται στο 6,2, πράγμα που υποδεικνύει ότι σε γενικές γραμμές οι πολίτες πιστεύουν πως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν προκειμένου να απολαμβάνουν και να επισκέπτονται χώρους πρασίνου υψηλής ποιότητας!

Σε επίπεδο δήμων, η Πετρούπολη, η Τρίπολη, το Ίλιον, η Καλαμάτα, το Αιγάλεω και η Βουλιαγμένη, η Πεύκη και το Ψυχικό είναι οι περιοχές των οποίων τα πάρκα έχουν λάβει κατά μέσο όρο την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ ο χαμηλότερος μέσος όρος βαθμολογίας χώρων πρασίνου εντοπίζεται στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, τη Λάρισα, τη Νέα Ιωνία, τη Ν. Φιλαδέλφεια, τον Εύοσμο, τον Πειραιά, την Παλλήνη και τη Γλυφάδα.

«Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να πούμε την άποψή μας για τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Προσκαλούμε τις δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα να μελετήσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των καταγραφών και να δράσουν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στους υποβαθμισμένους χώρους αλλά και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα οφέλη που προσφέρουν οι οάσεις των πόλεων», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, μεγάλος δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Και συμπληρώνει: «Το WWF Ελλάς θεωρεί τους δήμους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου στην Ελλάδα. Η έκθεση, που έχει σταλεί σε όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας, μπορεί να είναι το εφαλτήριο για ανάληψη περισσότερων και καλύτερα συντονισμένων πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ενεργός συμμετοχή των πολιτών».

Τι μπορούμε να κάνουμε με το WWF GreenSpaces;

Με την εφαρμογή οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους. Να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να βρουν νέα μέρη για να βγουν βόλτα με τα παιδιά ή τον σκύλο τους, να αθληθούν, να χαλαρώσουν και να συναντηθούν με φίλους. Όμως, το κυριότερο πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνει στους πολίτες να καταγράψουν και να αξιολογήσουν τους χώρους πρασίνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέσα από το WWF GreenSpaces οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να βαθμολογήσουν την ποιότητα των πράσινων χώρων που βρίσκονται στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Η αξιολόγηση των χώρων αφορά στην ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, το επίπεδο καθαριότητας και την ποιότητα και είδος των υποδομών που κάθε χώρος διαθέτει και η κλίμακα της βαθμολογίας κυμαίνεται από το 1 (κάκιστη εντύπωση) έως 10 (άριστες εντυπώσεις).

Η εφαρμογή WWF GreenSpaces μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα http://greenspaces.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση