Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο gopa free ξενοδοχείο της χώρας - Ώς και παγκάκια από ανακυκλωμένα αποτσίγαρα

του Νίκου Αβουκάτου

Η απόρριψη μιας γόπας δυστυχώς είναι μια κακή και επικίνδυνη περιβαλλοντικά συνήθεια. Σε τριάντα δισεκατομμύρια υπολογίζονται ετησίως τα αποτσίγαρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς.

Κάθε αποτσίγαρο που δεν ανακυκλώνεται μπορεί να μολύνει 7 λίτρα νερού. Ενδεικτικά και με βάση πρόσφατο παράδειγμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων από τους χώρους επιχείρησης που έχει τοποθετήσει τους ειδικούς κάδους του Οργανισμού Cigaret Cycle, 43,90 κιλά αποτσίγαρα, δηλαδή 43.900 αποτσίγαρα, έχουν ως ανακυκλώσιμο αποτέλεσμα 28,60 κιλά πλαστικού για βιομηχανικά προϊόντα, 18,30 κιλά λίπασμα και 307,30 τετραγωνικά μέτρα που δεν θα ρυπανθούν.

Η υλοποίηση από τον Οργανισμό τού προγράμματος «gopafree» για τη συλλογή, τη διαχείριση και την ανακύκλωση αποτσίγαρων αποτελεί μια εκτεταμένη και συστηματική περιβαλλοντική εκστρατεία η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σκοπός της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Cigaret Cycle είναι η ενημέρωση για τις ιδιότητες του αποτσίγαρου, τις επιπτώσεις για το περιβάλλον αλλά και τον τρόπο αξιοποίησής του.

Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 300 κάδοι σε όλη τη χώρα και ο αριθμός τους θα αυξηθεί τουλάχιστον σε 500 μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής και συνιδρυτής της Cigaret Cycle Γιώργος Σακελλαρίου. Συνολικά η μη κερδοσκοπική εταιρεία έχει συνάψει συνεργασίες με 15 δήμους. Οι 30 κάδοι έχουν τοποθετηθεί στην Κεντρική Μακεδονία.

Η Cigaret Cycle, μάλιστα, αποφάσισε να διευρύνει το δίκτυο της βασιζόμενη στο τρίπτυχο βιωσιμότητα, τουρισμός και ανακύκλωση.

Στη Θεσσαλονίκη το πρώτο gopa free ξενοδοχείο

Έτσι, λοιπόν, το Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη έγινε το πρώτο ξενοδοχείο της χώρας που διαθέτει τον ειδικό κάδο του προγράμματος «gopafree».

«Πρόκειται για μια δράση που έρχεται να ανοίξει νέους δρόμους στην προσπάθεια μας. Γνωρίζω ότι το 13% των ξενοδοχείων διαθέτει κάποια πιστοποίηση που αφορά το Περιβάλλον, την ενέργεια και την αειφορία. Αναζητώντας συνεργάτες είμαστε χαρούμενοι που ανταποκρίθηκε η διεύθυνση του ξενοδοχείου και έγινε το πρώτο gopafree ξενοδοχείο της χώρας. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ξενοδοχεία. Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Δεδέογλου. Έξαλλου, πρόσφατα το ξενοδοχείο απέσπασε το Χρυσό βραβείο 'Best Greek Green City Hotel' ως το καλύτερο 'πράσινο' ξενοδοχείο πόλης στην Ελλάδα (Gold Award). H μέριμνα για το περιβάλλον και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες, αποτελεί προτεραιότητα για τη διεύθυνση του ξενοδοχείου», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου.

Από την πλευρά της, η Γλύκα Δεδέογλου, ιδιοκτήτρια του Grand Hotel Palace, τόνισε ότι «εμείς είμαστε περιβαλλοντικά πιστοποιημένο ξενοδοχείο και πιστεύουμε ότι η πράσινη επιχειρηματικότητα πρέπει πορεύεται μαζί με το Περιβάλλον. Για παράδειγμα, κάνουμε εξοικονόμηση της ενέργειας και προσπαθούμε για τη μείωση των απορριμμάτων. Θεώρησα το πρόγραμμα gopa free καινοτόμο και είμαι πολύ χαρούμενη, ο κάδος ανακύκλωσης και της σχετικής πιστοποίηση αποτελεί για εμάς μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική».

Το τοξικό αποτσίγαρο ζει έως και 15 χρόνια - Πώς ανακυκλώνεται και πού αξιοποιείται

Το αποτσίγαρο δεν είναι περιέχει μόνο χαρτί και καπνό αλλά τοξικές ουσίες και μικροπλαστικό, δεν βιοδιασπάται και παραμένει ενεργό ως απόρριμμα έως και 15 χρόνια και το οποίο καταλήγει στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες συνέπειες για ανθρώπους, ζώα και φυτά.

Ως γνωστόν από τα αποτσίγαρα δημιουργούνται φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, δηλαδή φτιάχνεται λίπασμα και κατασκευάζονται υλικά, όπως πλαστικές παλέτες ή γλάστρες.

«Δεν είναι απλά μια ενέργεια αλλά μια συνήθεια. Αυτό είναι το σύνθημα μας ώστε να μην πετάμε αποτσίγαρα όπου βρούμε, για παράδειγμα σε μια παραλία», σημείωσε η εκπρόσωπος της επικοινωνίας Ιωάννα Δανδέλια.

Για την ασφαλή ανακύκλωση, η Cigaret Cycle συνεργάζεται με δήμους, επιχειρήσεις, κοινωφελείς οργανισμούς, ιδρύματα και εθελοντικές οργανώσεις.

Με βάση μια ποσότητα ανακύκλωσης αποτσίγαρων από μια επιχείρηση, ποσότητα 43,90 κιλών αποτσίγαρα αντιστοιχεί με 43.000 αποτσίγαρα, 28, 60 κιλα πλαστικό, 15,30 κιλά λίπασμα ενώ 307, 30 τετραγωνικά μέτρα σώθηκαν από τη ρύπανση.

Στο ερευνητικό έργο της ierax analytix σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, διενεργήθηκε μια έρευνα σε 1.996 άτομα, 17 ετών και άνω και μελετήθηκε το πρόβλημα που προκαλούν τα αποτσίγαρα ως απορρίμματα σε δρόμους και ακτές.

Ειδικότερα, η προστασία του περιβάλλοντος πλέον είναι στο μυαλό σχεδόν όλων καθώς 97% δηλώνει πως ενδιαφέρεται σχετικά. Οι γυναίκες παρουσιάζουν εντονότερο ενδιαφέρον από τους άνδρες διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ανακύκλωση είναι πιο συνηθισμένη ενέργεια προστασίας του περιβάλλοντος από τους πολίτες (94%), ενώ υψηλά βρίσκεται η μείωση χρήσης νερού (57%) και ενέργειας (55%), ακολουθεί ο εθελοντικός καθαρισμός δημόσιων χώρων (27%) και τέλος η κομποστοποίηση (13%).

Δυστυχώς τα αποτσίγαρα έκαναν ιδιαίτερα συχνά την εμφάνιση τους στις ελληνικές παραλίες ως απορρίμματα (88%),

Αντίστοιχα, άσχημη εντύπωση, προκαλεί το γεγονός πως 96% έχουν δει άτομο να πετάει μπροστά τους αποτσίγαρο σε δρόμο, παραλία και δημόσιο χώρο γενικότερα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τα αποτσίγαρα ανακυκλώνονται

Σημαντικό ότι οι πολίτες γνωρίζουν την επικινδυνότητα των αποτσίγαρων λόγω χημικών ουσιών στο περιβάλλον (72%) αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορούν να ανακυκλωθούν και άρα να μην είναι απειλή (11%).

Ακόμη και από τους λίγους που γνωρίζουν ότι τα αποτσίγαρα ανακυκλώνονται μόνο 1 στους 3 γνωρίζει για κάποια δράση ανακύκλωσης αποτσίγαρων όπως είναι η δράση gopafree της Cigaret Cycle.

Σχετικά με την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι θετικό πως 78% θεωρούν πως πέφτει στους πολίτες, ενώ πολύ κάτω έρχονται η Κυβέρνηση (9%), οι Δήμοι (8%), οι επιχειρήσεις (4%) και η Ε.Ε. (1%).

Τέλος, οι πολίτες σε ποσοστά άνω του 84% θα υποστήριζαν δράσεις ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην περιοχή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα συμμετείχαν και οι ίδιοι.

20.000 τσιγαροδοχεία στην Ελλάδα

Ο Οργανισμός πραγματοποιεί δράσεις καθαρισμούς δήμους της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, μάλιστα το καλοκαίρι τα ανακυκλώσιμα ατομικά τσιγαροδοχεία έγιναν ανάρπαστα. Ήδη έχουν διατεθεί 20.000 τσιγαροδοχεία.

Οι κάδοι ανακύκλωσης διατίθενται για 1.000 αποτσίγαρα (μικρός κάδος) και για 10.000 αποτσίγαρα (μεγάλος).

Το φίλτρο του αποτσίγαρου χρειάζεται ειδική διαδικασία επεξεργασίας λόγω των επικινδύνων μετάλλων και η αποτοξικοποίηση του μπορεί να γίνει μόνο στο εξωτερικό, σε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.

«Κάνουμε προσπάθεια να λύσουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Το αποτσίγαρο είναι μικρό και ύπουλο. Πέρα από τη προστασία του δημοσίου χώρου είναι αποδεδειγμένο ότι ένα και μόνο αποτσίγαρο είναι επικίνδυνο για τους οργανισμούς σε μόλις 7 λίτρα νερού», τόνισε ο κ. Σακελλαρίου.

Από λίπασμα μέχρι... παγκάκια φτιάχνονται από γόπες

Το κάθε αποτσίγαρο διαχωρίζεται από το χαρτί και τον καπνό και γίνεται λίπασμα για την ανθοκομία.

Το φίλτρο περιέχει μικροπλαστικό. Στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Νότια Γαλλία κατασκευάζονται παγκάκια με υλικό από τα αποτσίγαρα καθώς και πλαστικές παλέτες.

Η συλλογή του γίνεται σε ειδικούς μεγάλους σάκους και μεταφέρονται για αποθήκευση σε ειδική εγκατάσταση στην Αθήνα. Οι ποσότητες που συλλέγονται δεν είναι οι ίδιες σε δήμους, αναλόγως με την πληθυσμιακή κατάσταση και τον τουριστικό προορισμό.

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε ποσότητες και από άλλες επιχειρήσεις και του μεγάλου δήμους της χώρας, όπως ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε έναν πράσινο χάρτη με κάδους ανακύκλωσης αποτσίγαρων», σημείωσε ο κ. Σακελλαρίου.

Εκτός από τους δήμους Δέλτα και Έδεσσας παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση