Στη λειτουργία Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στοχεύει το Skyroς Project

Στη δημιουργία μόνιμης Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών αποσκοπεί μεταξύ άλλων το «Skyroς Project», το πρόγραμμα της συνεργασίας του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο υλοποιείται από το 2015 στο λιμάνι της Σκύρου.

Το πρόγραμμα «Σκύρος» περιλαμβάνει πρακτική άσκηση φοιτητών στο λιμάνι της Λιναριάς, περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις σε παιδιά 6-13 ετών, περιβαλλοντική φροντίδα του λιμανιού, λειτουργία Τουριστικού παρατηρητηρίου και Παρατηρητηρίου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό, μόνιμη Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών και περιβαλλοντικές ενημερώσεις σε τουρίστες και επιβαίνοντες σε σκάφη.

Αποτελεί δε μοναδική καινοτομία αφού είναι η πρώτη φορά που φοιτητές αναπτύσσουν μόνιμες δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε λιμάνι, ενώ ταυτόχρονα παράγονται εργασίες και μελέτες από την μετεξέλιξη του προγράμματος.

Ομάδα 18 προπτυχιακών/μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του τμήματος περιβάλλοντος και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο λιμάνι της Σκύρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου κ. Κυριάκο Αντωνόπουλο και την Καθηγήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, μετέβησαν στην Αμερική για διάστημα 15 ημερών (13 -28/10/2017) προκειμένου να παρουσιάσουν σε Πανεπιστήμια και Σχολεία, το πρόγραμμα, που ήδη «κλείνει» τρία έτη δημιουργικότητας.

Παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην Νέα Υόρκη στην ετήσια εκδήλωση της NAMEPA (Νorth American Marine Environment Protection Association) στην ενότητα, “Programs around the planet: «The Skyros project», παρουσία εφοπλιστών και στελεχών όλων των κλάδων της ναυτιλίας.

Ακόμη, παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο, «Stevens Institute of Technology» στο Hoboken/N Jersey και στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης στο Μανχάταν.

Μετά και την παρουσίαση στις ΗΠΑ, υπάρχουν προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος, που καταδεικνύουν την εντύπωση που έχει προκαλέσει η συνεργασία δύο δημόσιων φορέων (Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου), η οποία συνδυάζει την εκπαίδευση, την έρευνα και την περιβαλλοντική φροντίδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση