Στη ΜΕΑ Κοζάνης περίπου το 1/3 των απορριμμάτων της Κέρκυρας

Άναψε το «πράσινο φως» από το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ για την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην υπερσύγχρονη μονάδα μηχανικής επεξεργασίας και διαλογής ΕΔΑΔΥΜ στην Κοζάνη. Το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, που είναι η διαδημοτική επιχείρηση των δήμων της δυτικής Μακεδονίας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, αποφάσισε ομόφωνα να δεχθεί περίπου το 1/3, δηλαδή 24.000 τόνους,  σε ετήσια βάση των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία 2020 -2022 θα μεταφέρονται προς επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα μηχανικής διαλογής που διαθέτει η μονάδα.

Προς το τέλος Οκτωβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, είχε προηγηθεί συμφωνία ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς φορείς της Κέρκυρας και των υψηλόβαθμων θεσμικών και στελεχών της ΔΙΑΔΥΜΑ η οποία επικυρώθηκε επισήμως από τους δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ΜΕΑ Κοζάνης είναι το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής και επεξεργασίας στην Ελλάδα και είναι προσαρμοσμένο σε όλες τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέση η Ε.Ε. Επεξεργάζεται τις ποσότητες απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας που αγγίζουν τους 89.000 τόνους και μετά από συμφωνία τα απορρίμματα του δήμου Αιγίου που είναι 8.000 τόνοι. Με την τελευταία απόφαση του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ να δεχθεί και τους 24.000 τόνους της Κέρκυρας η ΜΕΑ Κοζάνης αγγίζει το μέγιστο φορτίο επεξεργασίας, σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, «η εταιρία μας θα προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης και ταυτόχρονης αδειοδότησης του εργοστασίου ΕΔΑΔΥΜ, για να μπορεί από τους 120.000 τόνους που είναι σήμερα η δυνατότητα επεξεργασίας, να ανέλθει στους 150.000 τόνους». Όπως εξήγησε «μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος, θα μπορούμε να δεχθούμε προς επεξεργασία το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που αγγίζουν τους 60.000 τόνους ετησίως».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ θα λάβει ως χρηματοδότηση 500.000€ για τη δημιουργία «Μονάδας Αντίστροφης Ώσμωσης» που θα προστεθεί στο σύστημα επεξεργασίας στραγγισμάτων που λειτουργεί ήδη στο ΧΥΤΑ και για την οποία η ΔΙΑΔΥΜΑ πλήρωνε σε ιδιώτες 120.000 ετησίως. Επίσης συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ με 2,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή καθώς και με 150.000€ για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών της για την επεξεργασία ογκωδών αντικειμένων.

Ο Παναγιώτης Πλακεντάς ανέφερε ότι «το συνολικό όφελος για τους δήμους της δυτικής Μακεδονίας από την επεξεργασία των απορριμμάτων της Κέρκυρας και του Αιγίου στις εγκαταστάσεις της ΜΕΑ, ανέρχεται στις 330.000€» ενώ σε ένα χρόνο που θα ολοκληρωθεί η νέα δανειοδότηση και θα απορροφάται το σύνολο των απορριμμάτων της Κέρκυρας που είναι 50.000 τόνοι «τότε το όφελος για την εταιρία δηλαδή για τους δήμους της περιοχής μας θα ανέρχεται στις 600.000€». Τα χρήματα αυτά, επεσήμανε ο κ. Πλακεντάς, θα μετακυληθούν στους δήμους, με αποτέλεσμα οι δημότες της δυτικής Μακεδονίας να πληρώνουν από το 2021 λιγότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή απορριμμάτων τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση