«Ενώ κάποιοι στο αμερικανικό Κογκρέσο ακόμη συζητούν αν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, πολλοί από εσάς ήδη σχεδιάζετε πού θα μετεγκατασταθεί ο πληθυσμός σας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στους ηγέτες μικρών νησιωτικών κρατών, που εξέτασαν τα άμεσα προβλήματα της ανόδου της στάθμης των θαλασσών σε διάσκεψη στη Χαβάη. «Η άνοδος της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών αποτελεί υπαρξιακό κίνδυνο για τις χώρες σας», προσέθεσε.
Η παρουσία του Αμερικανού προέδρου στη διάσκεψη αυτή, ανάμεσα σε χιλιάδες επιστήμονες, αξιωματούχους αλλά και αρχηγούς νησιωτικών κρατών, υπενθύμισε την ευαισθησία του Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής – αν και η κλιματική αλλαγή και οι εκπομπές ρύπων επιταχύνθηκαν στη διάρκεια της θητείας του. Οι ακτιβιστές που την ίδια στιγμή βρίσκονταν αλυσοδεμένοι σε μηχανήματα κατασκευής πετρελαιαγωγών στην Ντακότα των ΗΠΑ θα προτιμούσαν οι δεσμεύσεις του Αμερικανού προέδρου να εφαρμόζονταν στην πράξη, γυρίζοντας σελίδα στην ιστορία των ορυκτών καυσίμων.
Εν συνεχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος ταξίδεψε τρεις ώρες δυτικά με το αεροπλάνο από τη Χονολουλού, με προορισμό την ατόλη Midway στο άκρο της νησιωτικής αλυσίδας της Χαβάης, από όπου ανακοίνωσε τον τετραπλασιασμό της έκτασης του θαλάσσιου πάρκου Παπαχαναουμοκουακέα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, στο οποίο ζουν 7.000 θαλάσσια είδη, μεταξύ αυτών πολλά σπάνια πουλιά, φώκιες της Χαβάης και μαύρα κοράλια, είδος με διάρκεια ζωής 4.500 χρόνια. Μετά μια σύντομη βουτιά με μάσκα και αναπνευστήρα στα ζεστά νερά της ατόλης, μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο θα ταξιδέψει και πάλι προς δυσμάς, προς την Κίνα, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο του G20, ενός φόρουμ στο οποίο η εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων πάντοτε προηγείται οποιασδήποτε περιβαλλοντικής επιταγής. Στη Σύνοδο αυτή ο Ομπάμα από κοινού με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψει τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή – αφήνοντας σε άλλους το τιτάνιο έργο του να την εφαρμόσουν.