Στη Frescon οι «πράσινοι» κερασοπαραγωγοί της Ράχης Πιερίας (φωτο+video)

του Νίκου Αβουκάτου

Το «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon 2024 έδωσε για ακόμη μια φορά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας «Ο Άγιος Λουκάς».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Ντούρος και η γεωπόνος Ανδρονίκη Μέλιου ενημέρωσαν τους επισκέπτες για το επιτυχημένο πλάνο που εφαρμόζεται σύμφωνα με το οποίο το κεράσι της Ράχης είναι αναγνωρισμένο για την ποιότητα του στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε: Πράσινη και βιώσιμη καλλιέργεια κερασιού στη Ράχη Πιερίας με εξοικονόμηση του νερού έως 60%

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης νέας γραμμής διαλογής του κερασιού Unitec Cherry Vision 3 με τη χρήση καμερών ώστε να καταλήγουν τα κεράσια στην συσκευασία χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι.

Ο συνεταιρισμός θα εφαρμόσει ένα μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης της καλλιέργειας κερασιού στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ευφυούς διαχείρισης εγκαταστάσεων άρδευσης του ΤΟΕΒ ΡΑΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.197.814,44 ευρώ.

Στο μεταξύ με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη γιορτή των «Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας» σε Κολινδρό και Ράχη. Οι χιλιάδες επισκέπτες παρακολούθησαν τα μουσικοχορευτικά δρώμενα, γεύτηκαν γλυκά του κουταλιού, λικέρ και άλλα εδέσματα με βάση το κεράσι αλλά και παραδοσιακές πίτες από τις γυναίκες του χωριού και τις πίτες Ολύμπου και εντυπωσιάστηκαν από τις δεκάδες ζωγραφιές μαθητών από σχολεία της περιοχής, που είχαν αναρτηθεί με επιμέλεια στα κλαδιά των κερασιών.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, εκπρόσωποι της ΠΕ Πιερίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων της Πιερίας, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγιος Λουκάς», του ΑΣΠΟ Ράχης και κερασοπαραγωγοί των δύο περιοχών του νομού με τα ονομαστά κεράσια (Κολινδρός και Ράχη) έδωσαν ραντεβού τον επόμενο χρόνο.

Την τιμητική του είχε επίσης και το ποδήλατο στη δράση των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας. Η «Ποδηλατάδα στους Κερασώνες της Ράχης» διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΤΡΙΑΣ».

Δείτε φωτογραφίες:

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση