Στοίχημα για τον αγροτικό τομέα τα «τρελά» λεφτά της ΚΑΠ

Του   Γιώργου Μητράκη

«Το 4% της ελληνικής οικονομίας θα πάρει περισσότερα απ’ ό,τι το υπόλοιπο 96% της ελληνικής οικονομίας».

Με αυτό τον τρόπο ανέδειξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη το στοίχημα των επόμενων χρόνων για τον αγροτικό τομέα της χώρας ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης. Όπως εκτίμησε το νέο επταετές σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο στον αγροτικό τομέα –η νέα ΚΑΠ- προσφέρει μοναδική δυνατότητα εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα, ενώ ταυτόχρονα παρατήρησε ότι η ευρύτερη στροφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που δημιουργούνται από τις νέες διατροφικές τάσεις που ευνοούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας και ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου «έρευνα – καινοτομία – εφαρμογή» ως του νέου βασικού μέσου προώθησης της γεωργικής παραγωγής. Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι λόγω της αύξησης του πληθυσμού στον πλανήτη στα 9,5 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2050 η ζήτηση των τροφίμων θα εκτοξευθεί κατά 60%, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα και η αγροτική της οικονομία μπορούν να προσαρμοστούν στια απαιτήσεις των καιρών μένει αν απαντηθεί. Όλοι πάντως στο συνέδριο του Economist –πολιτικοί, αγρότες, επιχειρηματίες- αναφέρθηκαν στις χαμένες ευκαιρίες και τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών, όταν οι επιδοτήσεις των αγροτών είχαν θεοποιηθεί, χωρίς να συνδεθούν με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως –για παράδειγμα- η αλλαγή προς εμπορικότερες καλλιέργειες. Δηλαδή προς την παραγωγή προϊόντων με διεθνή ζήτηση, που να μπορούν να σταθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.