Του Γιώργου Μητράκη
«Το 4% της ελληνικής οικονομίας θα πάρει περισσότερα απ’ ό,τι το υπόλοιπο 96% της ελληνικής οικονομίας».
Με αυτό τον τρόπο ανέδειξε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη το στοίχημα των επόμενων χρόνων για τον αγροτικό τομέα της χώρας ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης. Όπως εκτίμησε το νέο επταετές σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο στον αγροτικό τομέα –η νέα ΚΑΠ- προσφέρει μοναδική δυνατότητα εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα, ενώ ταυτόχρονα παρατήρησε ότι η ευρύτερη στροφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς το περιβάλλον δημιουργεί ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που δημιουργούνται από τις νέες διατροφικές τάσεις που ευνοούν την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας και ανέδειξε τη σημασία του τρίπτυχου «έρευνα – καινοτομία – εφαρμογή» ως του νέου βασικού μέσου προώθησης της γεωργικής παραγωγής. Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι λόγω της αύξησης του πληθυσμού στον πλανήτη στα 9,5 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2050 η ζήτηση των τροφίμων θα εκτοξευθεί κατά 60%, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.
Το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα και η αγροτική της οικονομία μπορούν να προσαρμοστούν στια απαιτήσεις των καιρών μένει αν απαντηθεί. Όλοι πάντως στο συνέδριο του Economist –πολιτικοί, αγρότες, επιχειρηματίες- αναφέρθηκαν στις χαμένες ευκαιρίες και τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών, όταν οι επιδοτήσεις των αγροτών είχαν θεοποιηθεί, χωρίς να συνδεθούν με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως –για παράδειγμα- η αλλαγή προς εμπορικότερες καλλιέργειες. Δηλαδή προς την παραγωγή προϊόντων με διεθνή ζήτηση, που να μπορούν να σταθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.