ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΔΙΤ ΣΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Να μην προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση απορριμμάτων στις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου καθώς και στον νομό Ηλείας αποφάσισε την Τετάρτη η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων. Όπως αποφασίστηκε, σύμφωνα με το Euro2day.gr, πρέπει να μελετηθούν εκ νέου οι προβλέψεις των σχετικών διαγωνισμών όσον αφορά στη δυναμικότητα των μονάδων.

Η συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής πήγαινε εδώ και ημέρες από αναβολή σε αναβολή. Η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων συστάθηκε προ ημερών κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. Η πρώτη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

Για τα τρία ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση πιέζει ώστε να αλλάξουν οι προδιαγραφές και κυρίως να μειωθεί η δυναμικότητα των μονάδων επεξεργασίας που σχεδιάζονται. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή πως οι μονάδες είναι «υπερδιαστασιολογημένες» προς όφελος των εργολάβων. Όσοι διαφωνούν με τις επιλογές Τσιρώνη, επισημαίνουν πως δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη μελέτη για το ποια τελικά πρέπει να είναι η δυναμικότητα. Οι ίδιοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στην περίπτωση που κατασκευαστούν μικρότερες μονάδες και οι δήμοι φέρνουν μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων προς επεξεργασία.

Η επίλυση των προβλημάτων με τα απορρίμματα, που σε ορισμένες περιοχές όπως η Τρίπολη και ο νομός Ηλείας έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισκέφθηκε την Ηλεία και συμμετείχε σε σχετικές συσκέψεις.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω και να δεσμευθώ δημόσια στην τοπική κοινωνία ότι οι ενέργειες θα είναι άμεσες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναστολές», είπε στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε κάθε καλοπροαίρετη διάθεση και να υπερβούμε τις δύσκολες στιγμές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση