Σε άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα καταλήγει πρόσφατη επιστημονική έρευνα που εξέτασε τη διείσδυση των σωματιδίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις έγκυες γυναίκες.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας εντόπισαν την πρώτη απόδειξη ότι τα σωματίδια αυτά ταξιδεύουν μέσα από τους πνεύμονες των εγκύων και καταλήγουν στον πλακούντα τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο πλακούντας είναι ένα όργανο που επιτελεί τον σημαντικό ρόλο της θρέψης και της αναπνοής του εμβρύου κατά την κύηση.
Επιστημονικές έρευνες ήδη έχουν συνδέσει τον τοξικό αέρα με βλάβες στα έμβρυα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος που προκαλούνται αυτές οι βλάβες.
Μια σειρά από προηγούμενες έρευνες έχουν καταγράψει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους γέννησης, με τις συνακόλουθες συνέπειες για το υπόλοιπο του ανθρώπινου βίου. Επίσης, μια μεγάλη έρευνα που εξέτασε πάνω από 500.000 γεννήσεις στο Λονδίνο και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε την παραπάνω σύνδεση και οδήγησε τους επιστήμονες στο να υπογραμμίσουν ότι οι συνέπειες για εκατομμύρια γυναίκες σε μολυσμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο είναι ένα γεγονός που αγγίζει την «καταστροφή» σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
Ο επιστημονικός κόσμος κατανοεί όλο και περισσότερο ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε προβλήματα υγείας πολύ ευρύτερα από τις βλάβες στους πνεύμονες. Τον Αύγουστο, μία επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μια «τεράστια» μείωση της νοημοσύνης, ενώ το 2016 ανακαλύφθηκαν τοξικά νανοσωματίδια από την ατμοσφαιρική ρύπανση στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν μητέρες από το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτει τοξικά σωματίδια στους πλακούντες, με τους ερευνητές να σημειώνουν πως είναι πιθανόν τα σωματίδια αυτά να εισέρχονται και στα έμβρυα.
Για ένα «ανησυχητικό πρόβλημα» έκανε λόγο η Lisa Miyashita από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. Όπως τόνισε, υπάρχει μια μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στην ποιότητα του αέρα που αναπνέει μία έγκυος γυναίκα και στον αντίκτυπο που έχει αυτός ο αέρας στο έμβρυο.
Η επιστήμονας συνέστησε στις γυναίκες να αποφεύγουν τις περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, είτε είναι είτε δεν είναι έγκυες. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια δήλωσε ότι αποφεύγει «τους πολυσύχναστους δρόμους όταν περπατώ στον σταθμό».