Στοπ από Ευρωκοινοβούλιο στην αποδυνάμωση της προστασίας μελισσών από φυτοφάρμακα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της αποδυνάμωσης των προτάσεων για τη χρήση φυτοφαρμάκων από τα κράτη μέλη.

Το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση στο δίκαιο της ΕΕ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) του 2013 για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες. Η EFSA πρότεινε να δοκιμάζονται τα φυτοφάρμακα για την προστασία των μελισσών σε περιστατικά οξείας αλλά και μακροχρόνιας έκθεσής τους σε αυτά. Τα φυτοφάρμακα που αποτυγχάνουν στις σχετικές δοκιμές θα αποσύρονται από την αγορά.

Ωστόσο, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ εναντιώθηκαν στις προτάσεις, υποχρεώνοντας την Επιτροπή σε συμβιβασμό, μετά τον οποίο τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν μόνο περιστατικά οξείας έκθεσης των μελισσών σε φυτοφάρμακα.

«Είναι απαράδεκτο τα κράτη μέλη να αντιτίθενται στην πλήρη εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της EFSA για τις μέλισσες του 2013», σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Τετάρτη. Η προτεινόμενη νομοθεσία «εισάγει μόνο τις τροποποιήσεις (...) σχετικά με την οξεία τοξικότητα στις μελιφόρους μέλισσες και δεν κάνει καθόλου λόγο για τη χρόνια τοξικότητα στις μελιφόρους μέλισσες, ούτε για την τοξικότητα στις αγριομέλισσες και τις μονήρεις μέλισσες». Επιπλέον, το κείμενο της Επιτροπής «δεν αντανακλά τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις» και «δεν θα μεταβάλει το (υφιστάμενο) επίπεδο προστασίας».

Οι βουλευτές τονίζουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα έπρεπε να έχει ενδώσει στις πιέσεις και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, καθώς τα 16 κράτη μέλη που παρεμποδίζουν την υιοθέτηση αυτών των κριτηρίων προστασίας δεν συγκεντρώνουν την απαραίτητη ειδική πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, το ψήφισμα ζητά από την Επιτροπή να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα.

Δηλώσεις

«Αντιτιθέμενοι στα υπερβολικά χαμηλά κριτήρια αξιολόγησης των φυτοφαρμάκων όσον αφορά τις μέλισσες, θέλαμε να ρωτήσουμε μια απλή ερώτηση: είμαστε ειλικρινείς στις δεσμεύσεις μας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, των έμβιων όντων, το ‘Green Deal’;» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ Pascal Canfin (Renew, Γαλλία). «Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: χάρη στην κινητοποίησή μας, ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την αποδυνάμωση της νομοθεσίας για την προστασία των μελισσών. Τώρα ζητάμε από την Επιτροπή να επανεξετάσει το κείμενό της και να μας παρουσιάσει νομοθετικές προτάσεις που θα εξαλείψουν τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα για τους επικονιαστές», πρόσθεσε.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο μπλόκαρε την πρόταση της Επιτροπής υιοθετώντας το ψήφισμα με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, με 533 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 100 εποχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα είναι υποχρεωμένη να συγγράψει νέα νομοθετική πρόταση.

Σχετικές πληροφορίες

Τα μέλη του ΕΚ υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την Επιτροπή παρατηρείται «δραστική μείωση του αριθμού και της πολυμορφίας όλων των ειδών των ευρωπαϊκών άγριων εντόμων-επικονιαστών, συμπεριλαμβανομένων των αγριομελισσών, των συρφίδων, των πεταλούδων και των σκώρων. Πολλά είδη επικονιαστών έχουν εξαφανιστεί ή απειλούνται με εξαφάνιση.»

Μόνο στην ΕΕ, περίπου 84% των καλλιεργειών και 78% των αγριολούλουδων εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την ζωική επικονίαση. Μέχρι και 15 δισ. ευρώ από την ετήσια αγροτική παραγωγή της ΕΕ αποδίδεται ευθέως στα έντομα-επικονιαστές.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε θα είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση