Στοπ στα μεταλλαγμένα έβαλε το Δικαστήριο της ΕΕ

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη προώθηση τροφίμων και ζωοτροφών που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά έβαλε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έκρινε ότι οι αποφάσεις έγκρισής τους για διάθεση στην αγορά εμπίπτουν στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο σε εφαρμογή του Κανονισμού Aarhus.

Ο εν λόγω κανονισμός συνδέεται με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη των αποφάσεων και την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.

Το δικαστήριο ακύρωσε απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής (Νοέμβριος 2016), η οποία απέρριψε αίτημα της οργάνωσης TestBioTech να επανεξετάσει αποφάσεις της με τις οποίες ενέκρινε τη διάθεση στην αγορά προϊόντων που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Προηγουμένως, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες Pioneer Overseas και Monsanto Europe, μεταξύ του 2007 και του 2010, είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έκρινε ότι «η γενετικώς τροποποιημένη σόγια ήταν, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων χρήσεών της, εξίσου ασφαλής με τη μη γενετικώς τροποποιημένη σόγια όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων ή στο περιβάλλον».

Με τη θετική γνωμοδότηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία των προϊόντων με γενετικά τροποποιημένη σόγια.

Ωστόσο η TestBioTech στις αρχές του 2016 προσέφυγε στο Δικαστήριο με βασικό επιχείρημα ότι «οι αποφάσεις έγκρισης για διάθεση στην αγορά, οι οποίες εκδόθηκαν βάσει του κανονισμού της Ένωσης για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και τις γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές, αποτελούν πράξεις που εμπίπτουν στο δίκαιο του περιβάλλοντος, κατά την έννοια του Κανονισμού Aarhus, και ότι ο αντίκτυπος των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην κατάσταση της ανθρώπινης υγείας είναι ζήτημα υγείας που συνδέεται με την κατάσταση του περιβάλλοντος».

Με την απόφασή του το δικαστήριο αποφαίνεται ότι το Δίκαιο του Περιβάλλοντος κατά την έννοια του Κανονισμού Aarhus «καλύπτει κάθε νομοθετική διάταξη της Ένωσης που ρυθμίζει τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων που οφείλεται στους ΓΤΟ ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Διευκρινίζει δε ότι αυτό ισχύει αδιακρίτως και για τις περιπτώσεις, που οι ΓΤΟ δεν καλλιεργήθηκαν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση