ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΤΑ FARMERS MARKET

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τις αγορές παραγωγών ή αλλιώς farmers market τις ξέρετε; Τις έχετε ακουστά; Μάλλον ναι. Αλλά δεν τις έχετε δει ακόμη να λειτουργούν και πιθανότατα θα αργήσετε πολύ ακόμη.

Σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκη σε πρόσφατη σχετική ερώτηση στη Βουλή, οι αποκαλούμενες «Αγορές χωρίς μεσάζοντες» δεν ορίζονται ρητά στο ν. 4264/2014. Για το σκοπό αυτό, έχει συσταθεί, ομάδα εργασίας για την αναθεώρηση, βελτίωση και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του στεγασμένου και υπαίθριου εμπορίου, όπου θα συμπεριληφθούν και οι «αγορές χωρίς μεσάζοντες». Η νέα νομοθεσία προγραμματίζεται να εισαχθεί το πρώτο τετράμηνο του 2016.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως οι θεσμοθετημένες, πλην όμως ανύπαρκτες, αγορές παραγωγών, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει βγει ακόμη.

Ο κ. Σταθάκης στην ίδια απάντηση του επισημαίνει πως η νέα νομοθεσία θα αντιμετωπίσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα (τόσο του ν. 4264/2014 για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, όσο και του ν. 4235/2014, άρθρο 56, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα ίδρυσης farmers market).

Έτσι, θα υπάρξουν παρεμβάσεις και σε μία σειρά άλλων θεμάτων για το υπαίθριο εμπόριο, τα οποία χρήζουν επανεξέτασης και καθιέρωσης νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αποτραπούν υποκειμενικές ερμηνείες, που οδηγούν σε αθέμιτες συμπεριφορές, αλλά και επικαλύψεις εμπλεκόμενων φορέων.

Με βάση το άρθρο 56 του νόμου 4235/2014 στις αγορές παραγωγών συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες.

Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και να παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Περιφερειακή Ενότητα, όπου λειτουργούν οι Αγορές Παραγωγών.

Με συμφωνία των Αγορών Παραγωγών μπορεί να δραστηριοποιούνται σε αυτές και παραγωγοί από όμορες Περιφερειακές Ενότητες. Δικαίωμα συμμετοχής δεν έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση