Στο δίκτυο Αειφόρων Νήσων η Ανάφη

Ο Δήμος Ανάφης αποτελεί ένα από τα νεότερα μέλη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ».Πρόσφατα  έγινε η  πρώτη επίσκεψη της διεπιστημονικής ομάδας του «ΔΑΦΝΗ» την οποία αποτελούσαν η Γεωργία Κανελλοπούλου και ο Γιώργος Αρβανίτης.  Κατά τη διάρκεια τους  στο νησί  των Κυκλώδων  έγιναν  συναντήσεις με την τοπική κοινωνία και συζητήθηκαν  θέματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και της γενικότερης λειτουργίας του Δήμου.

Η ατζέντα των θεμάτων περιελάμβανε  την ένταξη της 1ης φάσης του έργου «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών» στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου, την επισκευή του σχολικού κτιρίου και τη δημιουργική επανάχρησή του, τη λειτουργία της ανακύκλωσης , την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και την προστασία των λιθόστρωτων μονοπατιών μέχρι την προσδοκία για απόκτηση καινούριου λεωφορείου.

Κατά την εβδομαδιαία παραμονή στην Ανάφη πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε δημόσια κτίρια προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο, το οποίο αφορά στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσής τους. Επίσης, στοιχειοθετήθηκε από την ομάδα μας πρόταση για την πρόσκληση που αφορά στην προστασία και στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του φυσιολατρικού και οικολογικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο προβλέπει την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του τοπίου της Χερσονήσου του Καλάμου. Ο μονόλιθος του Καλάμου είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός, που αποτελείται από έναν μόνο ογκώδη βράχο και θεωρείται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ αποτελώντας το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο της Ανάφης.

Παράλληλα, καταγράφηκε το σύνολο των μονοπατιών του νησιού και εντοπίστηκαν οι ανάγκες εναρμονισμού της υφιστάμενης σήμανσης με τις προδιαγραφές που ορίζει η Υπουργική Απόφαση με Αριθ. 151344/165 (ΦΕΚ 206/Β/30-01-2017). Επίσης, μελετήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας ποδηλατικών διαδρομών στην περιοχή Βρύση και σε διαδρομές που αναδεικνύουν τα στοιχεία της αγροτικής αρχιτεκτονικής των κατοικιών του νησιού

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση