Στο Ευρωδικαστήριο το μονοπώλιο λιγνίτη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εισέρχεται και πάλι η υπόθεση της απελευθέρωσης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, αυτή τη φορά με την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της Κομισιόν, και ενώ το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής αποτελεί επιταγή του 3ου Μνημονίου. Η εξέταση της υπόθεσης στο ακροατήριο αρχίζει σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, πρόκειται για μία περίπλοκη υπόθεση, που ως αντικείμενο έχει προηγούμενη απόφαση που δικαίωνε τη θέση της Κομισιόν ότι ο ο λιγνίτης δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της ΔΕΗ και ότι και άλλοι μπορούν να τον εκμεταλλευτούν. Με εκείνη την απόφασή του, της 17 Ιουλίου 2014, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε επί της ουσίας δεχθεί την αίτηση αναιρέσεως που είχε καταθέσει η Κομισιόν κατά απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, της 20ής Σεπτεμβρίου του 2012, η οποία τότε είχε δικαιώσει τη ΔΕΗ.

Επειδή όμως, η ακυρωθείσα απόφαση είχε κάνει δεκτά δύο επιμέρους επιχειρήματα από τα πέντε συνολικά που είχε καταθέσει η ΔΕΗ στην αρχική της προσφυγή, η τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου, του 2014, μπορεί να δέχθηκε την αίτηση αναίρεσης της Επιτροπής για τα δύο επιχειρήματα, παρέπεμπε όμως και πάλι την υπόθεση στο Γενικό Δικαστήριο για την εξέταση των υπόλοιπων τριών επιχειρημάτων. Αυτό ακριβώς το σκέλος της υπόθεσης είναι που εξετάζεται σήμερα. Το όλο θέμα σχετίζεται με το μονοπώλιο που έχει η ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, ζήτημα που η Κομισιόν έχει θέσει στο στόχαστρο ήδη από το 2003, καθώς εμποδίζει την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η Κομισιόν είχε κρίνει ότι η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στις αγορές προμήθειας λιγνίτη και χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιχείρηση προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. το 2008, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν, η οποία πρότεινε μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Τον Σεπτέμβριο του 2012 το Γενικό Δικαστήριο εκτίμησε ότι δεν ευθύνεται η ΔΕΗ για την αδυναμία των λοιπών επιχειρήσεων να αποκτήσουν πρόσβαση στα διαθέσιμα κοιτάσματα λιγντίτη, εφόσον η παραχώρηση των αδειών εκμετάλλευσης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούληση της Επιχείρησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 30 Νοεμβρίου 2012 προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να αναιρέσει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της 20/09/ 2012, πράγμα που το Δικαστήριο δέχθηκε με τη απόφασή του το 2014, παραπέμποντας όμως την εξέταση των υπόλοιπων λόγων που είχε επικαλεστεί η ΔΕΗ από την αρχική προσφυγή του 2008, εκ νέου στο Γενικό Δικαστήριο.

Δεδομένων των εξελίξεων πάντως και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα, η μάχη της ΔΕΗ για τη διατήρηση του μονοπωλίου στον λιγντίτη έχει χαθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης του Δικαστηρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση