Στο Πολυτεχνείο της Κρήτης τρέχουν οικολογικά με υδρογόνο

Η  greenagenda παρουσιάζει την ελληνική προσπάθεια με  τις σπουδαίες διακρίσεις.
Μετά από ένα αγώνα, με έντονο ανταγωνισμό, η ομάδα TUCer (Technical University of Crete Eco Racing)  κατάφερε να βελτιώσει την προηγούμενη καλύτερη επίδοσή της κατά 45% (από 44 σε 64 χλμ/kW), κερδίζοντας την τέταρτη θέση στην κατηγορία της στον διαγωνισμό του Rotterdam της Ολλανδίας. «H ελληνική ομάδα βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο και το βραβείο κοινού στο διαγωνισμό Shell Energy Challenge στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 200 ομάδες από 24 χώρες»  επεσήμανε στην greenagenda.gr  ο Σάββας Πιπερίδης μέλος της  ομάδας TUCer.
TUCer(Technical University of Crete Eco Racing) είναι η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που αναπτύσσει και εξελίσσει οχήματα πόλης χαμηλής κατανάλωσης. To 2008 κατασκευάστηκε το πρώτο όχημα της ομάδας και το 2010 ήταν έτοιμο το τρίτο πρωτότυπο όχημα ER10. Τα οχήματα χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες καινοτομίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών ενώ ταυτόχρονα η ομάδα συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμου, ανταγωνιζόμενη ιδρύματα του εξωτερικού. To 2011, η ομάδα παρουσίασε το εξελιγμένο μοντέλο Eco Racer με τον κωδικό ER11. Πέρσι συμμετείχε με ένα εξ' ολοκλήρου νέο όχημα (ER12) στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon 2012 και κατετάγει 4η στην κατηγορία των οχημάτων πόλης που κινούνται με υδρογόνο. Το ER12 είναι το τρίτο όχημα που κατασκευάζει η ομάδα σε πέντε χρόνια.
Η ομάδα TUCER συμμετείχε μέχρι στιγμής στους παρακάτωδιαγωνισμούς:
-2013, Μαιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell Energy Challenge,Rotterdam,Ολλανδία
-2012, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, Ahoy Center,Rotterdam, Ολλανδία
-2011, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell,
EUROSPEEDWAY, Lausitz, Γερμανία (1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ασφαλείας, για δεύτερη χρονιά)
-2010, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell,
EUROSPEEDWAY, Lausitz, Γερμανία (1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ασφαλείας)
-2009, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell,
EUROSPEEDWAY, Lausitz, Γερμανία
-2008, Μάιος: Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell, Nogaro,
Γαλλία
Η βασική αρχή του διαγωνισμού είναι απλή: η κάλυψη της μέγιστης δυνατής χιλιομετρικής απόστασης στην πίστα, καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία ενσωματώνει αξίες συνυφασμένες με την αειφόρο ανάπτυξη: προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση της ενέργειας και αναγνώριση της ατομικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας.
-Το ελληνικό  αυτοκίνητο  υδρογόνου ετοιμάζεται να  συμμετάσχει  σε ένα  ακόμη αγώνα. Ποια θα είναι  η αναβάθμιση του?
Το τρίτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την ομάδα μας, στην εξαετή πορεία της, θα αναβαθμιστεί σε επιμέρους τομείς όπως ο έλεγχος του ηλεκτροκινητήρα, η ποιότητα κύλισης και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης.
-Ποιες ήταν  οι  διακρίσεις σας μέχρι σήμερα?
Οι διακρίσεις μας ήταν η απόκτηση του πρώτου βραβείου ασφάλειας στο διεθνή διαγωνισμό Shell Eco Marathon για δύο συνεχείς χρονιές 2010/11 και η κατάταξη στην τέταρτη θέση της κατηγορίας μας, στον ίδιο διαγωνισμό. Το  2012, η ομάδα συμμετείχε στον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, Ahoy Center, Rotterdam, Ολλανδία και κατετάγη στην 4η θέση στην κατανάλωση καυσίμου.
-θα  ήθελα να μου πείτε αν  αργήσει η μέρα  που ελληνικά χερια  θα φτιάξουν  ένα  όχημα  που  θα κινείται στους δρόμους της χώρας μας ?
Τα πρωτότυπα οχήματα της ομάδας είναι κατασκευασμένα με στόχο τη συμμετοχή τους σε διεθνείς διαγωνισμούς. Με περιορισμένους πόρους και εθελοντική εργασία η ομάδα μας κατάφερε να κατασκευάσει, ακολουθώντας αυστηρότατους κανόνες ασφαλείας, τρία πρωτότυπα οχήματα, ώστε σε ετήσια βάση να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Απαιτούνται διαφορετικές υποδομές και κυρίως χρηματοδότηση ώστε ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ρύπων να κατασκευάζονται ως εμπορικά προϊόντα, κατάλληλα για κυκλοφορία στις ελληνικές πόλεις.
Ευχαριστούμε τον  Σάββα Πιπερίδη, μέλος της  ομάδας TUCer .
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!