Ξανά στην επικαιρότητα έρχεται το σχέδιο εγκατάστασης 110 ανεμογεννητριών στην Ικαρία, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους του νησιού.
Ο δημοτικός σύμβουλος της Αυτόνομης Συσπείρωσης Πολιτών Ικαρίας Ηλίας Γαγλίας με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «ο Ασκός του Αιόλου» που έγινε στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας εξέφρασε στην ΕΡΤ Αιγαίου τις απόψεις του για τα σχέδια εγκατάστασης Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου (ΒΑΠ) στο νησί. «Το 2011 ξαφνικά μάθαμε ότι στην Ικαρία επίκειται να εγκατασταθούν 110 ανεμογεννήτριες συνολικής παραγωγής 330 MW χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς από την τοπική κοινωνία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανησυχία μας έφερε στο σημείο να διοργανώσουμε τότε τρεις ενημερωτικές συναντήσεις στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων προς ενημέρωση των κατοίκων του νησιού. Για 5 χρόνια υπήρξε μια φαινομενική αδράνεια αλλά δεν υπήρχε και εφησυχασμός ώσπου πριν από λίγες ημέρες υπήρξε μια συνάντηση των υπουργών κ. κ. Σκουρλέτη, Σταθάκη με τον Γερμανό υπουργό ενέργειας κ. Γκάμπριελ στην κοινή τους δήλωση αναφέρθηκαν ότι ξεκινούν και πάλι οι δραστηριότητες για τις επενδύσεις σε μεγάλα αιολικά πάρκα. Άνοιξε λοιπόν ο ασκός του Αιόλου και αυτό ενέτεινε τις ανησυχίες μας και επιλέξαμε την προβολή του παραπάνω ντοκιμαντέρ το οποίο περιγράφει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας όπου έχουν δοθεί άδειες για την χρήση του αιολικού δυναμικού από 3-4 εταιρείες με στόχο την δημιουργία Β.Α.Π.» τονίζει ο κ. Γαγλίας.
Μέχρι το Φθινόπωρο του 2016 θα ακολουθήσουν και άλλες προβολές και συζητήσεις στα υπόλοιπα κεφαλοχώρια της Ικαρίας. «Θεσμικά τώρα ο δήμος, αλλά και άλλοι φορείς θα πρέπει να θέσουν ερωτήσεις προς την εταιρεία συμφερόντων Μυτιληναίου, όπως, ποιες είναι οι προθέσεις τους; Αν ισχύει το σχέδιο όπως το γνωρίζουμε; μια πλήρη ενημέρωση δηλαδή, χωρίς τα παρασκήνια, για να μπορέσουμε σαν τοπική κοινωνία να σχηματίσουμε την γνώμη μας αλλά και την περαιτέρω στάση μας. Σαν Αυτόνομη Συσπείρωση είμαστε κατά αυτών των φαραωνικών εγκαταστάσεων χωρίς να είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γνωρίζοντας ότι αυτή η εγκατάσταση θα αλλοιώσει πλήρως το φυσικό περιβάλλον της Ικαρίας, όπως και το πολιτιστικό αφού θα επηρεάσει όλους όσους ασχολούνται βιοποριστικά με το βουνό, θα αλλάξει το μικροκλίμα, τα νερά κλπ. Θέση μας είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ικαρίας να στοχεύει στην αυτάρκεια του νησιού καθιστώντας την Ικαρία πρώτυπο ενεργειακά αυτόνομου νησιού. Αυτό είναι εφικτό να συμβεί με την ολοκλήρωση και λειτουργία του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Προεσπέρας και την κατασκευή συμπληρωματικών μικρών, συμβατών με το περιβάλλον, έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ τα οποία θα μας καθιστούν ενεργειακά αυτόνομους» τονίζει τέλος ο κ. Γαγλίας.