Στο Τατζικιστάν το υψηλότερο υδροηλεκτρικό φράγμα στον κόσμο

Ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο στο Τατζικιστάν τα έργα για την εκτροπή της ροής του ποταμού Vakhsh, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ενός φράγματος για υδροηλεκτρική ενέργεια.

Εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή, το φράγμα αυτό, ύψους 335 μέτρων και κόστους 3,9 δισ. δολαρίων, θα είναι το υψηλότερο αντίστοιχο παγκοσμίως. Σε αυτή τη φάση, το ύψος του φράγματος ανέρχεται σε 60 μέτρα.

Το φράγμα θα κατασκευαστεί από την ιταλική Salini Impregilo.

dam

Το Τατζικιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες κι άλλους ενεργειακούς πόρους σε επάρκεια.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή της κατάσταση είναι πολύ μεγάλες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί το συμβάν της περασμένης Παρασκευής, όταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας Nurek, άφησε, λόγω δυσλειτουργίας, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Imomali Rakhmon, θα χρειαστούν 700 εκατ. δολάρια για την αναβάθμηση του Nurek, ενώ η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας Rogun, αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί περί τα τέλη του 2018.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση