Κύκλωμα στην Ελλάδα εξήγαγε απειλούμενα ευρωπαϊκά χέλια

Εννέα άτομα που συνελήφθησαν σε ευρεία επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας κατηγορούνται ότι εισήγαγαν από την Ισπανία γόνο του ευρωπαϊκού χελιού, προστατευόμενου είδους που απειλείται με εξαφάνιση, και τον εξήγαγαν παράνομα στην αγορά της Κίνας.

Το κύκλωμα, με επικεφαλής έναν 62χρονο καθηγητή Ιχθυοκαλλιέργειας, παραλάμβανε από ισπανική εταιρεία φορτηγά ψυγεία που περιείχαν ζωντανό γόνο χελιών του είδους Anguilla anguilla, μαζί με φορτία άλλων ψαριών.

Ο γόνος αποθηκευόταν στη συνέχεια σε ειδικές δεξαμενές της οργάνωσης στο Κορωπί Αττικής, πριν εξαχθεί τελικά αεροπορικώς στην Κίνα, όπου κατέληγε σε εκτροφεία για πάχυνση.

Η τιμή των χελιών στη λιανική αγορά φέρεται να φτάνει τα 1.500 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο η διακίνηση του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Από τη δεκαετία του 1970, ο πληθυσμός του ευρωπαϊκού χελιού έχει μειωθεί κατά 90%, και πλέον το Anguilla anguilla κατατάσσεται στα είδη που αντιμετωπίζουν κρίσιμο είδος εξαφάνισης.

Αν και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε γλυκά και υφάλμυρα νερά, φτάνοντας σε μήκος το ένα μέτρο, τα μακρόβια αυτά ψάρια μεταναστεύουν στη Θάλασσα των Σαργασσών για να αναπαραχθούν.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του δικτύου άρχισε όταν συνελήφθη στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένας 39χρονος, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό όχημα περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού, που είχε νωρίτερα παραλάβει από την αποθήκη της οργάνωσης.

Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές και συνελήφθησαν άλλα δύο μέλη της οργάνωσης, ομογενείς από το Καζακστάν. Οι υπόλοιποι επτά, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, συνελήφθησαν την Παρασκευή σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Δασών, κλιμάκια των οποίων μερίμνησαν για την παραλαβή και προστασία του γόνου που κατασχέθηκε.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον, οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα, που τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση