του Δημήτρη Διαμαντίδη
Η θαλάσσια στρατηγική της χώρας και η προστασία της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο προγράμματος μέτρων, που τέθηκαν σε διαβούλευση πριν από λίγες ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνεργασία με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, Ιάκωβο Γκανούλη, το πρόγραμμα μέτρων αποσκοπεί στην επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων της χώρας μας.
Η κατάρτισή του έγινε με σκοπό τη μείωση στα θαλάσσια οικοσυστήματα των πιέσεων που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες και τη βελτίωση της ποιοτικής κατάστασής τους.
Σήμερα η Greenagenda.gr παρουσιάζει ένα μέρος του υπό διαβούλευση προγράμματος, το οποίο αφορά στην βιοποικιλότητα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα υπάρχοντα μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας στην θάλασσα, ήδη από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα η Ελλάδα έλαβε μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με την θεσμοθέτηση των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων του Λαγανά (Ζάκυνθος) και των Σποράδων.
Μετά το έτος 2000 τα μέτρα προστασίας ενισχύθηκαν με την θεσμοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών του δικτύου Natura και νέων Θαλάσσιων Πάρκων στον Σχοινιά του Μαραθώνα και στο Μεσολόγγι (νότιες Εχινάδες).
Παράλληλα, με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Μεσογειακής Αλιείας θεσμοθετήθηκαν μέτρα για την προστασία από την υπεραλίευση και την προστασία του βυθού από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία.
Τα προτεινόμενα νέα μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας είναι τα εξής:
- Ένταξη της συστηματικής συλλογής δεδομένων για την αφθονία, κατανομή και δυναμική πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, ερπετών και πτηνών σε προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Το ίδιο προβλέπεται να συμβεί και με αντικείμενο την αφθονία, κατανομή και δυναμική πληθυσμών ψαριών και κεφαλοπόδων.
- Ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των θαλάσσιων αγγειόσπερμων και έναρξη της χαρτογράφησης σε βυθούς που καλύπτονται από ενασβεστωμένα ροδοφύκη, όπως απαιτείται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Μεσογειακής Αλιείας.
- Θεσμοθέτηση της αναθεώρησης του θαλάσσιου δικτύου Natura 2000. Κατά την 3η εξαετή έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής της Οδηγίας των Οικοτόπων, η Ελλάδα πρότεινε νέες θαλάσσιες περιοχές, που συμπληρώνουν το υπάρχον δίκτυο, με στόχο το 10% των ελληνικών θαλασσών να διαθέτει καθεστώς αειφόρου διαχείρισης, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για την Βιοποικιλότητα της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Παράλληλα, προτάθηκε η διατήρηση των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων και η εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους από το Πράσινο Ταμείο.