Στρατόπεδο Καρατάσου: Μαθητές έστειλαν μήνυμα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με παιδικές φωνές και χαμόγελα γέμισε σήμερα το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, στον δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 3ης Περιβαλλοντικής Συνάντησης Σχολικών Μονάδων. Οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Δήμου Παύλου Μελά ανέλαβαν δράση και συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια με θέματα τον αστικό χώρο, την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

Οι μαθητές εκπόνησαν εργασίες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος και προέβησαν σε εισηγήσεις σχετικά με την Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων - Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, τη διαχείριση των Ελεύθερων χώρων και Αειφορία στη γειτονιά μας και τους Σχολικούς λαχανόκηπους – βοτανόκηπους.

Στο κάθε εργαστήριο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Αναλυτικά τα εργαστήρια ήταν:

4ο Δημοτικό Πολίχνης: Τραγουδώ και ζωγραφίζω για το Περιβάλλον

3ο Δημοτικό Ευκαρπίας: Ανακυκλώνω στο Σχολείο

1ο Δημοτικό Πολίχνης: Ο λαχανόκηπος του Σχολείου μας

3ο Δημοτικό Σταυρούπολης: Καλλιεργώντας στο Σχολείο

3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης: Γη: Σπορά και Ιστορία

1ο Γυμνάσιο Πολίχνης: Βάζουμε Φύση στο Σχολείο που θέλουμε και ονειρευόμαστε

2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης: Ο Λαχανόκηπος του Σχολείου και η καλλιέργεια της τρούφας

4ο Γυμνάσιο Πολίχνης: Νοιάζομαι και δρω για το περιβάλλον και το  συνάνθρωπο

4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης: Μονοπάτια ιστορικού και Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Παύλου Μελά

2ο ΓΕ.Λ Πολίχνης: Φωνές της Πολίχνης

2ο ΕΚ-2ο ΕΠΑ.Λ Σταυρούπολης: Παραγωγή εαρινών λαχανικών σε γλαστράκια.

«Παίρνουμε δύναμη από τους μαθητές αλλά και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και χαιρόμαστε για τη μεγάλη ανταπόκρισή τους», είπε στη Greenagenda.gr ο Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος  Περιβάλλοντος, ενώ σημείωσε ότι «ως Δήμος Παύλου Μελά δίνουμε κίνητρα στους μαθητές, όπως  περιβαλλοντικές  εκδρομές για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση».

Από την πλευρά της, η Νικολέτα Ρηφάκη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Κέντρου Εκπαίδευσης  Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, ανέφερε ότι «αυτά τα παιδιά φιλοδοξούμε να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες, μέσω αυτών των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο Λούνα - Παρκ Ανακύκλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων είχαν την ευκαιρία να χαρούν το παιχνίδι και να εκπαιδευτούν πάνω στα οφέλη της ανακύκλωσης.

Ακολούθησαν αρκετά Βιωματικά Περιβαλλοντικά παιχνίδια με τους «Φίλους του Δάσους» αλλά και παρουσιάσεις από την Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι», τους Περιαστικούς Καλλιεργητές Καρατάσιου, τον Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά και την ΠΡΟΤΕΚΤΑ.

Ακόμη, οι μαθητές έγραψαν αρκετά μηνύματα τα οποία τοποθετηθήκαν σε μια ξύλινη κατασκευή που έμοιαζε με δένδρο. Ένας από αυτούς ο Κυριάκος, μαθητής της τετάρτης δημοτικού πήρε το μαρκαδόρο του και έγραψε το δικό του μήνυμα  για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και ζήτησε από τους μεγάλους να μην το ρυπαίνουν. Ένας άλλος μαθητής, ο Κωνσταντίνος ευχήθηκε να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με τα Γραφεία Π.Ε. της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Δ.Ε. Δυτικής Θεσ/νίκης και το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, στο πλαίσιο λειτουργίας του Τοπικού Περιβαλλοντικού Δικτύου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση