Στροφή στα οικόσιτα αλλά και το «πράσινο» για τον ζωολογικό του Σέιχ Σου

Να αλλάξει χαρακτήρα ο ζωολογικός κήπος της Θεσσαλονίκης και να κάνει «στροφή» σε οικόσιτα ζώα, που θα προέρχονται από κάθε περιοχή της Ελλάδας, επιθυμεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το πλήρες σχέδιο για το πώς θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα του χώρου έχει αναλάβει μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή αρκετών αρμόδιων φορέων.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν μέλη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τη Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Δασών.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να καταθέσει στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, το σχέδιο για να προχωρήσουν οι μελέτες έργων και αναπλάσεων για το ζωολογικό κήπο που βρίσκεται στον Κέδρινο Λόφο.

«Ο ζωολογικός κήπος πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα με οικόσιτα ζώα. Δεν είναι λογικό να σκλαβώνουμε άγρια ζώα. Το προσεχές διάστημα να έχουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό για την αναβάθμιση του χώρου» είπε ο κ. Παππάς.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπάρχει η σκέψη εκτός από τα οικόσιτα να μεταφερθούν στο συγκεκριμένο χώρο και άλλα είδη ζώων, όπως για παράδειγμα άλογα της Σκύρου.

Σχεδιάζεται, επίσης, η φιλοξενία ολιγάριθμων μικρόσωμων οικόσιτων θηλαστικών, ωδικών πτηνών (καναρίνια, παπαγάλοι), υδρόβιων πτηνών (πάπιες, χήνες, πελεκάνοι), παγονιών, οικόσιτων φυλών ορνιθών και νεροχελώνων.

Στο νέο Ζωολογικό Κήπο θα συνεχίζει να λειτουργεί και θα αναβαθμιστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο σχεδιάζεται να επεκταθεί σε έκταση και θα εμπλουτιστεί με νέα εκθέματα. Θα συνεχίζει να λειτουργεί και το Σπίτι των Ερπετών, το οποίο φιλοξενεί 11 ζωντανά ερπετά (οχιά, ελαφίτη, μαύρο οφιό, σαπίτη και τυφλίτη).

Στόχος του δήμου είναι «η λειτουργία της νέας φάρμας οικόσιτων ζώων να συνδυάσει πολυδιάσταση δράση και να έχει χαρακτήρα εκθεσιακό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό».

Ο Ζωολογικός Κήπος λειτουργεί στον Κεδρινό Λόφο στην περιοχή «Χίλια Δένδρα» του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 1987, σε συνολική έκταση 58 στρεμμάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση