Συγκέντρωση υπογραφών για τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΡΩ», μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας, Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (ΙΔΕΑΠΘ) βρέθηκε την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Θέρμου, όπου διοργανώθηκε παρουσίαση της «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού», που έχει σχεδιάσει το Σωματείο «Διάζωμα» και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (Δείτε τη διαδρομή στην ιστοσελίδα της ΔΡΩ: http://drw.gr/diadromi/).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα της κας Σοφίας Υφαντή, μέλους του ΙΔΕΑΠΘ, ενώ αναλυτική παρουσίαση της «Διαδρομής» έγινε από τον κ. Γιάννη Σελιμά, διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η παρουσίαση της Κίνησης Πολιτών «ΔΡΩ» από μέλος του συντονιστικού της «ΔΡΩ», και η εκδήλωση έκλεισε με έναν ζωντανό και παραγωγικό διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του κοινού του Θέρμου, το οποίο έδειξε ενδιαφέρον, έθεσε ερωτήματα, αλλά και στήριξε έμπρακτα τη «Διαδρομή» με μεγάλο αριθμό υπογραφών.

«Η «ΔΡΩ» θέλει να ευχαριστήσει το ΙΔΕΑΠΘ για την ευγενική πρόσκληση και την άψογη διοργάνωση και να δηλώσει και από εδώ το ενδιαφέρον της για περαιτέρω συνεργασία και κοινή δράση», αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση.

Η κίνηση συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών για την υλοποίηση της πρότασης «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού νομού Αιτωλοακαρνανίας», στην ηλεκτρονική διεύθυνση, ΕΔΩ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Στην προσπάθεια, να ισχυροποιηθεί η βούληση των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ώστε να ενταχθεί στα έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα: «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», που προτείνει το Σωματείο "ΔΙΑΖΩΜΑ" και ο "ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ", ζητάμε και την δική σου υπογραφή!!!

Το πρόγραμμα έχει στόχο τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας, με κύριο άξονα τα 5 αρχαία θέατρά της, με παράλληλη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή και την προβολή της σε στοχευμένο κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Διαδρομή να αποτελέσει μια αξέχαστη πολιτιστική‐τουριστική εμπειρία,

Αναλυτικότερα:
ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας τόπος με γνωστό φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Ωστόσο δεν υποδέχεται παρά το 2% της τουριστικής κίνησης της χώρας. Αν μάλιστα τον διασχίσει κανείς, έρχεται αντιμέτωπος με μια εικόνα παραίτησης και εγκατάλειψης. Σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές, έλλειψη απαραίτητης σήμανσης, κακό εσωτερικό οδικό δίκτυο. Οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του νομού, αγνοούν ή δυσκολεύονται να εντοπίσουν σημεία πολιτιστικού ή άλλου ενδιαφέροντος, γιατί ο τόπος βιώνει μια μόνιμη απαξίωση από την κεντρική και περιφερειακή διοίκηση.

Μέσα σε αυτή την παγιωμένη κατάσταση παθητικότητας, έχει έρθει στο προσκήνιο μια πρόταση συγκροτημένη, με ώριμες μελέτες και έτοιμη προς εφαρμογή: η «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας» του σωματίου "ΔΙΑΖΩΜΑ" και του "ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ". Η πρόταση αφορά τη διαμόρφωση ενός δικτύου πολιτιστικών και φυσιολατρικών διαδρομών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου, και έχει στόχο την οργανική σύνδεση των αρχαίων θεάτρων με τα σημαντικότερα σημεία φυσικού κάλλους της Αιτωλοακαρνανίας. Αφορά την υλοποίηση εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά και τη δημιουργία μικρών θεματικών μουσείων, σχετικών με τον φυσικό πλούτο του νομού μας. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αναμένεται να αλλάξει το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ του τόπου μας.

Όμως, η «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού» μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με τη βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αυτοί είναι οι φορείς που αποφασίζουν ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν.

Το διάστημα που διανύουμε είναι αυτό κατά το οποίο θα επιλεγούν τα έργα προς χρηματοδότηση στον νομό μας και είναι διάστημα κρίσιμο για την τύχη της «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού»: οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας μπορούν να πιέσουν για να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στην χρηματοδότηση έργων που θα ενισχύσουν τουριστικά τον νομό, θα βελτιώσουν την εικόνα του, θα κάνουν ελκυστικότερο και γνωστότερο τον πλούτο του. Είναι η ώρα για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας να απαιτήσουν να γίνει κάτι σημαντικό για τον τόπο τους.

Η "ΔΡΩ‐Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία"» καλεί όλες και όλους να στηρίξουν με την υπογραφή τους τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού», ώστε η κεντρική/περιφερειακή διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί άλλος χρόνος για τον νομό μας. Να κατανοήσουν ότι ήρθε η ώρα να μπει και η Αιτωλοακαρνανία στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της χώρας.
Υπογράφουμε γιατί αυτή είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί».

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Διαζώματος:
http://www.diazoma.gr/cultural‐routes/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE‐%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE‐%CE%B1%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%AF/

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση