Συγκλονιστικές εικόνες: Λιώνουν οι παγετώνες της Ελβετίας

Το 2022 ήταν δραματική χρονιά για τους παγετώνες της Ελβετίας. Oι πάγοι στις ελβετικές Άλπεις λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, έχοντας χάσει φέτος περίπου 6% του όγκου τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αποχαιρετώντας τους ελβετικούς πάγους

Η συγκεκριμένη αεροφωτογραφία, που τραβήχτηκε τέλη Ιουνίου 2022 δείχνει τον παγετώνα του Ροδανού να δημιουργεί μία λίμνη, με τα νερά του να λιώνουν. Σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών (SCNAT), οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν φέτος πάνω από το 6% του όγκου τους. Συγκριτικά, χρονιές με απώλεια όγκου πάγου περί τα 2% έχουν χαρακτηριστεί ως "ακραίες".

Πρώτη φορά δίχως πάγους, μετά από 2000 χρόνια

Πεζοπορίες, για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2022, στο πέρασμα Τρανσφλερόν, το οποίο βρισκόταν θαμμένο κάτω από πάγους για τουλάχιστον 2000 χρόνια. Μέχρι πριν από μία δεκαετία το πάχος του παγωμένου στρώματος που σκέπαζε το πέρασμα ήταν 15 μέτρα. Οι λόγος για τη σημερινή κατάσταση: Ελάχιστες χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα, υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σκόνη από τη Σαχάρα και στην Ελβετία: Κίτρινη και επικίνδυνη

Και σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά: Μετά τον ήπιο χειμώνα, η σκόνη από την Σαχάρα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το φαινόμενο την περίοδο ανάμεσα στο μήνα Μάρτιο και Μάιο. Στη φωτογραφία το όρος Μπρίζεν πίσω από μία κίτρινη ομίχλη. Το χιόνι στη συνέχεια απορροφούσε περισσότερες ακτίνες ηλίου, με αποτέλεσμα οι παγετώνες να χάνουν ακόμη πιο σύντομα το στρώμα χιονιού που τους προστάτευε.

Παρελθόν οι πεζοπορίες στους πάγους;

Με το λιώσιμο των πάγων ίσως εικόνες όπως αυτή, στον παγετώνα Γκρις, μπορεί σύντομα να αποτελούν παρελθόν. Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι περισσότεροι παγετώνες στις Άλπεις θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100.

Θησαυροί, κρυμμένοι σε παγωμένα σπήλαια

Πόλος έλξης τουριστών: Μία σπηλιά μέσα στον παγετώνα του ποταμού Ροδανού, ο οποίος χάνει ετησίως περίπου 5 μέτρα όγκου την τελευταία δεκαετία. Οι πάγοι, μερικοί από αυτούς ηλικίας χιλιάδων ετών, λειτουργούν ως ζωντανά αρχεία, τα οποία διατηρούν υπολείμματα ζώων και φυτών - μάρτυρες όλων των αλλαγών κατά τη διάρκεια της κλιματικής αλλαγής, παγκοσμίως.

Στερεύει και ο ποταμός Ροδανός

Ο ελβετογαλλικός ποταμός, μήκους 807 χιλιομέτρων, αναδύεται μετά τον παγετώνα του Ροδανού. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα ο ποταμός στέγνωσε σχεδόν εντελώς. Ακόμα και όταν γέμισε και πάλι, μετά τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, το νερό ήταν πολύ ζεστό για να ψύξει τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της διαδρομής του.

«Πρώτες βοήθειες» για χιόνια και πάγους

Εργαζόμενοι σε ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο καλύπτουν το χιόνι που έχει απομείνει από τον περασμένο χειμώνα με μουσαμάδες για να... καθυστερήσουν το λιώσιμό του. Ο πάγος έχει και έναν σταθεροποιητικό ρόλο στα βουνά: το λιώσιμό ενέχει κινδύνους κατολισθήσεων βράχων και λάσπης. Οι ελβετικές αρχές κλείνουν ήδη την πρόσβαση σε τμήματα των Άλπεων, λόγω επικινδυνότητας.

Πηγή: Deutsche Welle

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση