Πιο πράσινα θερμοκήπια με ελληνική τεχνογνωσία

του Νίκου Αβουκάτου

Σε τεχνολογίες και καινοτομίες που απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις και οι οποίες έχουν να κάνουν με την κατασκευή θερμοκηπίων, τον έλεγχο του μικροπεριβάλλοντος, τη διαχείριση ενέργειας, νερού και θρεπτικού διαλύματος αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δρ. Θωμάς Μπαρτζάνας, Διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΤΑ και του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτοτεχνολογίας (ΙΕΤΕΘ), από το βήμα του 28ου Συνέδριου της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), που συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζάνα, για την παραγωγή ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων με «green label» είναι αναγκαίες οι φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές και οι τεχνολογίες παραγωγής κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Με λογισμικά και πειράματα, η ομάδα του ΕΚΕΤΑ/ΙΕΤΕΘ προτείνει βελτιώσεις στην κατασκευή και τον εξοπλισμό των θερμοκηπίων με τη χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, αλλά και ορθής διαχείρισης νερού και λίπανσης.

Το σύστημα στηρίζεται σε ένα συνδυασμό αισθητήρων μέτρησης κλιματικών παραμέτρων (μπορεί να λαμβάνει και τιμές από γειτονικούς μετεωρολογικούς σταθμούς ή συναφείς υπηρεσίες) και λογισμικό υπολογισμού των αναγκών σε νερό και λιπάσματα, το οποίο παραμετροποιείται ανάλογα με την καλλιέργεια, το σύστημα καλλιέργειας και το στάδιο ανάπτυξής της.

«Ο κάθε παραγωγός, με την εφαρμογή του δικού μας συστήματος, μπορεί ανάλογα με την παραγωγή του να εκτιμήσει τις ανάγκες σε νερό για τις επόμενες τρεις ημέρες, να κάνει ορθολογική διαχείριση της άρδευσης και της λίπανσης. Με την αξιοποίηση του συστήματος, διαπιστώσαμε τη μείωση στη συχνότητα άρδευσης, άρα λιγότερο κόστος σε νερό, καθώς και τη μείωση στη λίπανση», πρόσθεσε ο κ. Μπαρτζάνας.

Όπως είπε, «οι τεχνολογίες και καινοτομίες, ιδίως σε θερμοκήπια αλλά και σε διχτυοκήπια, που είναι απλές κατασκευές, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας, τα θρεπτικά στοιχεία, το νερό και να κάνουμε μια φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή σε θερμοκήπια ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο αγροτικός μας τομέας».

Η υιοθέτηση των τεχνολογιών, όπως υποστήριξε ο κ. Μπαρτζάνας, θα μπορούσαν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, όπως μείωση κατανάλωσης της ενέργειας κατά 40%, μείωση του νερού κατά 30% και περιορισμό κατά 20% των θρεπτικών λιπασμάτων, αλλά και των αεροψεκασμών διαφόρων φυτοφαρμάκων.

Πρόσθεσε, δε, ότι «πρέπει να πάμε σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, διότι μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους παράγοντες που επιδρούν στην κάθε καλλιέργεια και τη διαμορφώνουν. Αν και η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ο "λαχανόκηπος" της Ευρώπης, εντούτοις οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν έχουν το ανάλογο μερίδιο της αγοράς στην Ελλάδα».

Όμως, έσπευσε να συμπληρώσει ο ίδιος, «είναι θετικό ότι η τάση είναι αυξανομένη, καθώς έχουμε ολοένα και περισσότερες τέτοιου είδους μονάδες. Αρκεί, βέβαια, να κτίζονται σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες της χώρας, να εξοπλίζονται ανάλογα, ενώ θα πρέπει οι παραγωγοί να υιοθετήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους».

«Στοχεύουμε σε φιλοπεριβαλλοντικό ελληνικό αγροδιατροφικό προϊόν απαλλαγμένο από γεωργικά φάρμακα, που θα έχει ένα "green label", μια πράσινη ετικέτα που πιστοποιεί ότι έχει παραχθεί με φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μπαρτζάνας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση