Συνέδριο με θέμα “Μεταπυρική αποκατάσταση καμένων δασών στη Νότια Ευρώπη”

Η  Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει ενεργά σε προσπάθειες για την προστασία των δασών και στην ενίσχυση ειδικών επιστημονικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται για το σκοπό αυτό.

Αυτή τη φορά είναι χορηγός στο  συνέδριο με θέμα “Μεταπυρική αποκατάσταση καμένων δασών στη Νότια Ευρώπη”.

Το συνέδριο – σεμινάριο πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) Θεσσαλονίκης και αποτελεί την τελική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος COSTFP0701 που διοργανώνεται στις 27 &28 Μαρτίου 2012 στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη12 –14 (Λαδάδικα). Προσκεκλημένοι είναι ειδικοί επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις ελληνικές δασικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ διαθέτοντας εξειδικευμένους δασολόγους στη διαχείριση των ειδών άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της και έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με εργαστήρια ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχει ήδη διεξάγει έρευνες για πολλά χρόνια σε περιοχές μετά από πυρκαγιά.

Σκοπός των ερευνών ήταν να εξεταστεί η σύνθεση των ειδών ανάλογα με την ένταση της πυρκαγιάς, η διαχρονική εξέλιξη των πληθυσμών πτηνών και θηλαστικών μετά την πυρκαγιά, ενώ ειδικά για το λαγό διερευνήθηκαν επιπλέον παράμετροι που αφορούν τη φυσιολογία, την αναπαραγωγή και τις ασθένειες του είδους μετά την πυρκαγιά της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Οι πυρκαγιές όμως δεν επηρεάζουν μόνο τη βλάστηση και τα είδη της άγριας πανίδας αλλά και τους χρήστες των δασικών οικοσυστημάτων. Για το σκοπό αυτό διερευνήθηκαν οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από τον περιορισμό των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και κυρίως της θήρας μετά από πυρκαγιά.

Κάποιες ερευνητικές προσπάθειες στη χερσόνησο της Κασσάνδρας του ν. Χαλκιδικής συνεχίζονται για 7η συνεχή χρονιά.

Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!