Συνέδριο ΤΕΕ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την αγορά ενέργειας

Οι σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά ενέργειας αναδείχθηκαν στο πρώτο διεθνές συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (TEE) και της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία με τίτλο «Energy Market: Unlocking Greece’s Economic Potential», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο InterContinental στην Αθήνα, με χορηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι σημαντικές προοπτικές τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την αναβάθμιση και εμπέδωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσω της αγοράς ενέργειας. Παρά τις χρηματοδοτικές, νομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στην χώρα, παράγοντες της αγοράς ενέργειας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, τα προσεχή έτη στον κλάδο της αγοράς ενέργειας αναμένεται η δημιουργία περίπου 40 χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Ο διευθυντής του γραφείου για την Ευρώπη, το δυτικό ημισφαίριο και την Αφρική της κυβέρνησης των ΗΠΑ κ. Γουίλιαμ Σίλκγουορθ είπε ότι ο στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να στραφούν εναντίον της Ρωσίας, αλλά να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια στις αγορές, για τη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών.

Από την πλευρά του ο κ. Ξιφαράς Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ ανέφερε ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία να φτιάξουμε καλές υποδομές, μέσω της συνέχισης των επενδύσεων από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΣΦΑ, για προσέλκυση επενδυόμενων κεφαλαίων είτε από Έλληνες, είτε από ξένους επενδυτές για μία ισορροπημένη ανάπτυξη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank κ. Αντωνόπουλος, έκανε λόγο για άμεση χρηματοδότηση ώριμων έργων στον τομέα των ΑΠΕ και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, κατά το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Άναρ Μαμάντοφ Διευθύνων Σύμβουλος της Socar Energy Greece αφού μίλησε για τα σημαντικά οφέλη του TAP, αναφέρθηκε στην προσδοκία της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ από την Αζέρικη εταιρεία, διαδικασία η οποία καθυστερεί λόγω ενστάσεων εκ μέρους της ΕΕ.

Το συνέδριο είχε μεγάλη προσέλευση με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τους 200, μεταξύ των οποίων Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και άλλα στελέχη από «ηχηρά» ονόματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εγχώριας και διεθνούς αγοράς ενέργειας. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης και  μίλησαν εκπρόσωποι από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς δίνοντας την οπτική των θεσμών γύρω από τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Το συνέδριο έκλεισε με δείπνο που παρατέθηκε στον χώρο του ξενοδοχείου, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους παρευρισκομένους να ανταλλάξουν κατ’ ιδίαν απόψεις και -γιατι όχι- να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές, στρατηγικής σημασίας, συμφωνίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση