ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Πολλές πόλεις των Βαλκανίων υποφέρουν από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και στην ΠΓΔΜ τουλάχιστον 1000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους των Σκοπίων για να απαιτήσουν από τους κυβερνώντες να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), που είναι επικίνδυνα καθώς διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, είναι σχεδόν ένα μήνα τώρα ξεκάθαρα υψηλότερη σε πολλές πόλεις της ΠΓΔΜ από τα 40 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή το όριο που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα Σκόπια μετρήθηκαν στο 254,368 στο Τέτοβο (βορειοδυτικά), 204 στο Κίτσεβο (δυτικά) και 103 στη Βελισσό (κεντρικά).

Μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, οι διαδηλωτές ζήτησαν από τους κυβερνώντες να εφαρμόσουν καθοριστικής σημασίας μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες πρότειναν στην κυβέρνηση να εξετάσει, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να περιορίσει την κυκλοφορία των οχημάτων στις αστικές ζώνες, να απαγορεύσει την κυκλοφορία στα οχήματα με μηχανές ντίζελ και να κλείσει τα εργοστάσια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους, ιδίως τους ασθενείς, τις εγκύους και τα παιδιά να περιορίσουν τις εξόδους.

Την Πέμπτη στη Βοσνία τα σχολεία στο Σαράγεβο έκλεισαν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ πολλές πόλεις της χώρας «πνίγονται» επίσης από το καυσαέριο, μια κατάσταση που διαρκεί εδώ και πολλές εβδομάδες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση