Συναγερμός για ραδιενέργεια στο νερό οικισμού στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Ακατάλληλο λόγω υπερβάσεων των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενέργειας κρίθηκε το νερό στον οικισμό Μικροκώμη του δήμου Βόλβης.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας κάνει λόγο για υψηλή περιεκτικότητα ισοτόπων ουρανίου στο νερό, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής που εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης κατανάλωσης του νερού για πόση και οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι, που είναι ανάστατοι από τα αποτελέσματα, αναγκάζονται είτε να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένα νερά είτε να πηγαίνουν σε διπλανά χωριά για να προμηθεύονται ποσότητες καθαρού νερού.

Ο Μανασσής Μήτρακας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ είπε στη Greenagenda.gr ότι «φαίνεται πως τα δείγματα νερού έχουν υπέρβαση συγκέντρωσης σε ραδιενέργεια και πολύ σωστά ο δήμος Βόλβης ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει το νερό να καταναλωθεί για πόση».

Λόγω της ακαταλληλότητας του νερού επικρατεί έντονη ανησυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας κάτοικος φτιάχνει μια δεξαμενή συλλογής του νερού της βροχής για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες. «Μας ενημέρωσαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι δεν πρέπει να πίνουμε το νερό, ούτε να ποτίζουμε», λέει κάτοικος του οικισμού, ενώ άλλος σημειώνει πως «οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα ισότοπα του ουρανίου είναι πολλαπλάσια των επιτρεπόμενων ορίων και απόλυτα απαγορευτικά για τον άνθρωπο».

Για το πρόβλημα ενημερώθηκε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ειδική σε θέματα ραδιενέργειας, Φωτεινή Νόλη, η οποία έδειξε άμεσα το ενδιαφέρον της και ζήτησε από τους κατοίκους δείγμα από την περιοχή προκειμένου να διενεργήσει περαιτέρω μετρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόλβης με τίτλο «Απαγόρευση χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση στον οικισμό της Μικροκώμης, Δημοτικής Ενότητας Εγνατίας»:

«Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης που ελήφθησαν από τον οικισμό της Μικροκώμης της ΔΕ Εγνατίας, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την Προστασία του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ήτοι πόση, μαγείρεμα, προπαρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις.
Μέχρι πλήρους αποκατάστασης θα ισχύει ο περιορισμός στη χρήση του».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση