Συναγερμός στη Δυτική Μακεδονία: Νεκρά μινκ σε φάρμα στην Κοζάνη - Ήταν θετικά στον κορωνοϊό

Θετικά στον κορωνοϊό ήταν τελικά όλα τα δείγματα από τα νεκρά, αλλά και από τα ζωντανά γουνοφόρα ζώα της φάρμας σε περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, στην οποία έχουν βρεθεί ήδη θετικοί ο ιδιοκτήτης-εκτροφέας, αλλά και συγγενικό του πρόσωπο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Kozanimedia, τα δείγματα εστάλησαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, όπου αναλύθηκαν κατά προτεραιότητα και, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, με όλα τα δείγματα να είναι θετικά.

Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι η θανάτωση όλων των ζώων στο εν λόγω εκτροφείο, μια απόφαση, πάντως, η οποία θα ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το prlogos.gr, τα δείγματα πάρθηκαν από ζωντανά και νεκρά ζώα με περίπου 50 από τα 2.500 γουνοφόρα να είναι νεκρά στον επιτόπιο έλεγχο της Πέμπτης. Φυσικά και κάποια άλλα που είχαν πεθάνει τις προηγούμενες μέρες δεν βρίσκονταν στον χώρο για να προσμετρηθούν. Πέρα από το ποσοστό θνησιμότητας πολλά μινκ παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού όπως δύσπνοια, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία, κατάπτωση και αναμένεται να καταλήξουν.

Συναγερμός και στην Καστοριά

Πέρα από τα θετικά βιζόν στη φάρμα του Καλονερίου με τον θετικό εκτροφέα, δύο ακόμα φάρμες, μία στο Μικρόκαστρο Σιάτιστας και μία στη Μεσοποταμία Καστοριάς βρίσκονται στο στόχαστρο των υπηρεσιών. Ακόμα πάντως στην Π.Ε. Καστοριάς δεν πάρθηκαν δείγματα από γουνοφόρα. Υπάρχουν ενδείξεις για συμπτώματα κορωνοϊού και σε άλλες ακόμα. Η θανάτωση ζώων ήδη συζητείται και πιθανόν να είναι το επόμενο βήμα.

Συνολικά 135 rapid tests διενεργήθηκαν σε εργαζόμενους σε εκτροφεία ,στο εκθετήριο γούνας της Καστοριάς , στον Νέο Καύκασο Φλώρινας, και στην Τρικοκκιά Γρεβενών την Πέμπτη με δέκα θετικά στο σύνολο από την περιοχή της Καστοριάς, ενώ την Παρασκευή θα παρθούν στο ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας και την Γαλάτεια Πτολεμαΐδας άλλα 120ι περίπου δείγματα. Το 90% των εργαζομένων συμμετείχε στις δειγματοληψίες ενώ υπήρχε μια αποχή του 10%.

Αυτό φυσικά που ανησυχεί είναι η πιθανή μετάλλαξη του ιού, όπως συνέβη στη Δανία με τη μαζική θανάτωση μινκ. Για αυτό ο ΕΟΔΥ με το μέθοδο RNA -Sequencing θα εξετάσει το γενετικό υλικό εργαζόμενων και βιζόν για να διαπιστώσει αν πρόκειται για την εμφάνιση του ίδιου ιού ή πρόκειται για κάποια μετάλλαξη. Η εξέταση αυτή θα σταλεί σε ειδικό ινστιτούτο της Αθήνας ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματά αν τα ζώα μολύνθηκαν από ανθρώπους. Το ζώο φυσικά μπορεί να μολύνει με τη σειρά του. Σε μια τέτοια περίπτωση οι φάρμες θα σφραγιστούν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση