Συνεργασία κολοσσών για την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί Nestle και Veolia αποφάσισαν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τη διαχείριση και την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων σε δέκα και πλέον χώρες στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, ανακοίνωσαν οι δύο όμιλοι.

Οι δύο όμιλοι θέλουν συγκεκριμένα να εργαστούν στον τομέα των συσκευασιών από εύκαμπτο πλαστικό (τσάντα, σακουλάκια, κ.λπ.) που αποτελούν μεγάλη πηγή ρύπανσης για το περιβάλλον, και έχουν στόχο αρχικά "ένδεκα χώρες που έχουν προτεραιότητα", αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Ο κατάλογος των χωρών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αναφέρει η Veolia αλλά η Ινδονησία αναμένεται να περιλαμβάνεται όπως και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που πλήττονται ιδιαίτερα από τη ρύπανση των πλαστικών. Στην Αφρική, χώρες όπως η Γκάνα ή η Ακτή Ελεφαντοστού όπου η Veolia εργάζεται ήδη στον τομέα αυτό, μπορούν συνεπώς να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό.

Εκτός από την τοποθέτηση συστήματος συλλογής, ο ελβετικός όμιλος διατροφής και ο γαλλικός όμιλος, πρώτος παγκοσμίως στη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, θέλουν επίσης να εξετάσουν διάφορες τεχνολογίες ώστε να εφαρμόσουν βιώσιμα μοντέλα ανακύκλωσης στις χώρες αυτές, και επικαλούνται για παράδειγμα την πυρόλυση.

Η τεχνική αυτή συνίσταται στη θέρμανση των απορριμμάτων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο ώστε να καταστραφούν τα μόρια του πλαστικού. Το υγρό που αποσπάται από τη διαδικασία αυτή μπορεί στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθεί για να την κατασκευή εκ νέου πλαστικών υλικών.

Η Nestle έχει ορίσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους με χρονικό ορίζοντα το 2025. Θέλει να καταστήσει το 100% των συσκευασιών της ανακυκλώσιμες και επαναχρησιμοποιούμενες όπως και να αυξήσει έως 35% την αναλογία του ανακυκλωμένου υλικού στις πλαστικές της φιάλες, όταν ο μέσος όρος της βιομηχανίας βρίσκεται γύρω στο 10% σήμερα, σύμφωνα με τη Veolia.

"Χάρη στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία της Βεολιά, θα ξεκινήσουμε διάφορα πιλοτικά προγράμματα σε διάφορες χώρες με την πρόθεση να τα αναπτύξουμε στη συνέχεια σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε ο Μαγκντί Μπατάτο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις δραστηριότητες της Νεστλέ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση