ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το μείζονος σημασίας θέμα της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκου Μπόλαρη και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελο Καλιόση, Exetutive Director ΣΕΒΤ, Βασίλη Ζαφείρη και τα μέλη του Συνδέσμου, Κωνσταντίνα Καλλιμάνη, Γιώργο Πίττα και Γιάννη Γιώτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι προτάσεις του Κλάδου αναφορικά με την απλοποίηση των διατάξεων για τις νέες επενδύσεις, την εστίαση των επιδοτήσεων στους κλάδους που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και η μείωση των εισφορών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα.

Επιπροσθέτως, προτάθηκε από την πλευρά του ΣΕΒΤ, η αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Ενιαίου Φορέα Ελέγχου που θα έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα της χάραξης και συντονισμού των ελέγχων πανελλαδικά στα τρόφιμα. Ακόμα, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΣΕΒΤ τόνισαν την ανάγκη ο ΕΦΕΤ να αποκτήσει ενεργότερο και ουσιαστικότερο έλεγχο στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της Βαλκανικής, στις οποίες ο έλεγχος παρουσιάζει ελλείψεις και δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης πρότεινε συνέργειες ανάμεσα στο Υπουργείο, τους Έλληνες παραγωγούς αγροτοτροφικών προϊόντων και τη βιομηχανία μεταποίησης των προϊόντων αυτών. Επεσήμανε, ότι είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού προτύπου της χώρας, ούτως ώστε το παραγόμενο προϊόν να διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά με πιστοποιημένη ποιότητα και με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό. Τα διεθνώς εμπορεύσιμα αγροτοδιατροφικά προϊόντα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η παραγωγή με προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας εστιάζοντας στην ποιοτική παραγωγή και τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ΣΕΒΤ για εξάλειψη των «παράνομων ελληνοποιήσεων» που διαστρεβλώνουν το υγιές εμπόριο, αναφέρθηκε στην υποχρέωση συνεργασίας των παραγωγών της μεταποίησης, των ελεγκτικών μηχανισμών και των οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο στην ουσία του αποτελεί αδίκημα εξαπάτησης του καταναλωτή και ταυτόχρονα ζημιώνει το δημόσιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!