Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συνάντηση, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Παύλου Μελά, αναφορικά με τη συνέχιση εργασιών κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία.  Στη συνάντηση παραβρέθηκαν   ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σίμος Δανιηλίδης και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος, οι οποίοι ήλθαν σε ανοιχτή ρήξη με την τοπική κοινωνία, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει ν’ αλλάξει χωροθέτηση ο ΣΜΑ.

Ο κ. Δανιηλίδης, υποστήριξε μάλιστα πως το αίτημα των κατοίκων για ανοιχτή διαβούλευση είναι αδόκιμο, καθώς, όπως είπε, προηγήθηκε διαβούλευση με τους πρώην Δημάρχους Ευκαρπίας, Πολίχνης και Σταυρούπολης, κ.κ. Πανταζόγλου, Θεοδωρίδη και Σερασίδη, το 2007.

Όπως ήταν φυσικό, η αδιάλλακτη στάση των φορέων, οι οποίοι εμμένουν στη συνέχιση των εργασιών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτών, καθώς, όπως έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δια στόματος του Δημάρχου Παύλου Μελά, δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης του έργου, αλλά αλλαγής της χωροθέτησής του.

«Πραγματοποιούμε συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση μέσα από συζήτηση, διαβούλευση και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως ορίζει ο Νόμος. Οι συγκρουσιακές λύσεις δεν θα ωφελήσουν κανέναν. Οι φορείς της Πολιτείας, θα πρέπει να εισακούσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των πολιτών. Δεν είμαστε ενάντια στο ΣΜΑ στην Ευκαρπία, ωστόσο πρέπει ν’ αλλάξει η χωροθέτηση, για την ασφάλεια της υγείας των κατοίκων. Θα πρέπει να τηρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και να κατασκευαστούν και οι υπόλοιποι ΣΜΑ, όπως προβλέπεται» ανέφερε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τόσο ο κ. Δανιηλίδης, όσο και ο κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δεσμεύθηκαν ότι δεν θα καταλήγουν στο ΣΜΑ Ευκαρπίας απορρίμματα από το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ από την πλευρά του, ο Διευθυντής του εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία, κ. Γιάννης Μοναχός, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευράς της εταιρίας για καύση απορριμμάτων στο μέλλον.

«Όχι όλα τα…στραβά στις Δυτικές Συνοικίες» επεσήμανε ο κ.Παπαδόπουλος

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη αποσυμφόρησης των Δυτικών Συνοικιών και ειδικότερα του Δήμου Παύλου Μελά από τον όγκο των βιομηχανιών και υποδομών που προκαλούν τεράστια μόλυνση. «Οι ανοχές μας, όσον αφορά στην διαχείριση των κακώς κειμένων στη Θεσσαλονίκη, έχουν εξαντληθεί. Οι Δυτικές Συνοικίες και ειδικότερα ο Δήμος μας, φέρουν όλο το βάρος των κακών χρήσεων γης και των κακών εγκαταστάσεων. Δεν είναι δυνατόν, να φορτώνονται όλα στις δικές μας πλάτες. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το καλό και το κακό να μοιραστούν δίκαια και ισόνομα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και την περιαστική περιοχή» είπε ο Δήμαρχος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!