Συνολικά 13 τόνοι άχρηστων αλιευτικών διχτυών συλλέχθηκαν για ανακύκλωση στην Ελλάδα

Συνολικά 13 τόνοι άχρηστων αλιευτικών διχτυών συλλέχθηκαν στην Ελλάδα και προωθήθηκαν για ανακύκλωση στο Healthy Seas, χάρη στη ΔIΟΠΑΣ ΑΕ, ένα νέο συνεργάτη του Healthy Seas στην Ελλάδα. Αυτό το σημαντικό βήμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεσογειακού Συνδέσμου για την σωτηρία των θαλασσίων χελώνων MEDASSET, σηματοδοτεί την έναρξη μιας συνεργασίας, ώστε να προωθηθούν παλιά δίχτυα από Έλληνες αλιείς και ιχθυοκαλλιέργειες στην ανακύκλωση και να διασφαλιστεί η μη απόρριψή τους στις ελληνικές θάλασσες.

Μέχρι τις αρχές του 1960 τα δίχτυα που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα ήταν κατασκευασμένα από νήμα βαμβακιού, με αποτέλεσμα οι αλιείς να ξοδεύουν πολλές ώρες καθημερινά για τον καθαρισμό και την επιδιόρθωσή τους. Με την εφεύρεση του νάυλον, οι Ιάπωνες κατασκεύασαν τα πρώτα αλιευτικά δίχτυα από αυτό το υλικό, προς διευκόλυνση των ψαράδων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η ανάγκη της εισαγωγής διχτυών κατασκευασμένα από νάυλον από την Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει η MEDASSET, ο Ιωακείμ Διαμαντίδης –πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών της ΔΙΟΠΑΣ– ξεκίνησε την εισαγωγή και εμπορία διχτυών στους αλιείς της Μηχανιώνας και των γύρω περιοχών. Μετά το θάνατό του το 1982, τα παιδιά του συνέχισαν το εμπόριο διχτυών ιδρύοντας ταυτόχρονα μια νέα εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ. Η εταιρεία με σταθερά βήματα άρχισε να επεκτείνεται ξεκινώντας την κατασκευή αλιευτικών διχτυών. Το 1993 και την απαρχή των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών (ήδη από τα τέλη του ’80), ξεκίνησε η κατασκευή κλωβών. Παράλληλα ξεκίνησε ο εμποτισμός των διχτυών σε αντιρρυπαντικές ουσίες και άλλα υλικά. Σήμερα, η ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ εμπορεύεται και κατασκευάζει δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας, δίχτυα αλιείας, δίχτυα για αθλητικούς χώρους, δίχτυα για παιδότοπους, δίχτυα σκίασης και κάθε ειδική κατασκευή με βάση το δίχτυ.

Τα άχρηστα δίχτυα που συλλέχθηκαν από τη ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ θα καθαριστούν, θα διαχωριστούν και θα προετοιμαστούν για την ανακύκλωσή τους από τη Nofir. Η Nofir AS ιδρύθηκε το 2008 στη Νορβηγία, ανταποκρινόμενη στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των παρασυρμένων αλιευτικών εργαλείων που αναφέρονταν από τις νορβηγικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους ψαράδες και τα δημόσια ιδρύματα. Σκοπός της εταιρείας δεν είναι μόνο η ανάκτηση των ανακυκλώμενων υλικών, αλλά επίσης η μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων και των ιχθυοκαλλιεργειών.

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεργασία μας με τη ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ και την Ελληνική αλιευτική και ιχθυοκαλλιεργητική κοινότητα”, είπε η Veronika Mikos, Συντονίστρια του Healthy Seas. “Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, ως το 2050 τα πλαστικά στις θάλασσες θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Σήμερα ξανά, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.”

Το Healthy Seas ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα στις αρχές του 2015 και το συντονισμό του έχει το MEDASSET-Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών. Από τότε 73 τόνοι διχτυών έχουν συλλεχθεί σε συνεργασία με εξειδικευμένους δύτες και επαγγελματίες αλιείς, έτσι ώστε να έχουμε πιο υγιείς θάλασσες και τα θαλάσσια απορρίμματα να προωθούνται για κυκλική οικονομία. Τα δίχτυα ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ολοκαίνουριων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:
www.healthyseas.org , www.medasset.org, www.diopas.com , www.nofir.no , www.econyl.com
MEDASSET: Γιώργος Παπασπύρου, 2103613572, georgepapaspyrou@medasset.org

Το «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα» είναι μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να μετατρέψει κάτι άχρηστο και καταστροφικό, όπως είναι τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα, σε κάτι πολύ χρήσιμο προστατεύοντας παράλληλα έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους: Τη Θάλασσα. Τα δίχτυα ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας νήμα ECONYL®, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ολοκαίνουριων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό και χαλιά.

Τα αποσυρμένα, χαμένα ή εγκαταλελειμμένα δίχτυα ή όπως εν συντομία αναφέρονται ως «δίχτυα-φαντάσματα», συνεχίζουν να «ψαρεύουν» ανεξέλεγκτα εμπορικά και μη είδη. Εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και φώκιες, βρίσκουν τραγικό θάνατο καθώς παγιδεύονται σε αυτά τα δίχτυα ή τραυματίζονται σοβαρά στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν. Κάθε χρόνο 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων παγκοσμίως εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Τα πλαστικά απορρίμματα μπορούν να παραμείνουν στη θάλασσα για εκατοντάδες χρόνια, διότι δεν αποδομούνται.

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς. Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση