Συντήρηση καυστήρων: Γιατί συμφέρει την τσέπη σας και το περιβάλλον

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα για την όσο γίνεται πιο «πράσινη» και άρτια λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης είναι η ετήσια συντήρηση των καυστήρων (αερίου-πετρελαίου), η οποία εξυπακούεται πως συμβάλλει και στην εξοικονόμηση καυσίμων.

Η οικονομική κρίση προκάλεσε και σε αυτό το θέμα πολλά προβλήματα, καθώς τα νοικοκυριά, λόγω στενότητας, αμελούν αυτή την απαραίτητη διαδικασία.

Ο κατάλληλος χρόνος για τη συντήρηση του συστήματος καυστήρα-λέβητα είναι με τη λήξη της χειμερινής περιόδου (Απρίλιο-Μάιο), ώστε να μην μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα.

Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει συντήρηση την ανωτέρω χρονική περίοδο θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.

Με μια ακριβή ρύθμιση με ειδικά όργανα για την καλή λειτουργία του καυστήρα μπορεί ο ιδιοκτήτης του να εξοικονομεί μέχρι και 25-30% από το κόστος θέρμανσης, προλαμβάνοντας και τις όποιες «αναποδιές» από βλάβες, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ.

Η συντήρηση είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο στους καυστήρες φυσικού αερίου όσο και σε αυτούς του πετρελαίου, ενώ απαιτείται να εκτελείται από αδειούχο συντηρητή.

Στο τέλος των εργασιών συντήρησης, εκδίδεται φύλλο ελέγχου καύσης, το οποίο έχει ισχύ μιας περιόδου λειτουργίας της θέρμανσης. Με αυτό το έγγραφο ο διαχειριστής ή ιδιοκτήτης ενημερώνεται για την ασφαλή και καλή λειτουργία του καυστήρα, ενώ είναι υπεύθυνος, προκειμένου να συμμορφωθεί σε τυχόν παρατηρήσεις που αναγράφονται σε αυτό.

Η συντήρηση σε έναν ατομικό λέβητα 50 χιλιάδων θερμίδων κοστίζει περίπου 50 ευρώ (κατά μέσο όρο), ενώ για αντίστοιχα κεντρικά συστήματα πολυκατοικιών 80-100 ευρώ (μ.ο.).

Για τα ατομικά συστήματα φυσικού αερίου 30-50 ευρώ (μ.ο.), ενώ για τα κεντρικά πολυκατοικιών ισχύει παρόμοια τιμή με του πετρελαίου.

Οι βασικές παράμετροι, που αφορούν στην συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης είναι οι ακόλουθες:

  • Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση - ρύθμιση - έλεγχο του συστήματος καυστήρα - λέβητα – καπνοδόχου και μετά τη ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσής σας θα πρέπει να σας χορηγήσει το σχετικό δελτίο συντήρησης. Με τα παραπάνω όργανα γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετράται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης, ενώ υπολογίζεται και ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος.
  • Στον λέβητα πρέπει να γίνουν καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες και στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων. Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν καθαρισμός του ακροφύσιου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για τον λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του. Ακόμη, καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή, των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου και της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα. Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.
  • Η σωστή συντήρηση-ρύθμιση της εγκατάστασης θέρμανσης μας εξοικονομεί: Χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε, πολλές φορές. Χρήματα (και κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο. Χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε, κάθε τόσο, μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται.
  • Το άμεσο «πράσινο» όφελος είναι πως μειώνεται η ρύπανση, που εκλύεται από τα συστήματα θέρμανσης.
  • Ένα καινούργιο σύστημα πετρελαίου ή αερίου καλύπτεται από την εργοστασιακή του εγγύηση (κατά κανόνα διετής ή και παραπάνω μετά την υπογραφή σχετικού ιδιωτικού συμφωνητικού) μόνο εάν συντηρείται ετησίως από εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Η μη συντήρηση του με τις προδιαγραφές της εγγύησης συνεπάγεται απώλεια της τελευταίας.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση