ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΤΗΝ ΚΑΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

 

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί πολύ σημαντικό το ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, αλλά θέτει ως προτεραιότητα την εξασφάλιση «λογικών τιμών» στα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Στην έκθεση παρατηρείται αυξανόμενη συνειδητοποίηση των Ευρωπαίων όσον αφορά στη συνεισφορά της κοινής αγροτικής πολιτικής της ΕΕ στις κορυφαίες προτεραιότητες της Κομισιόν.

Η γνώμη των Ελλήνων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 94% των Ελλήνων θεωρεί ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι «πολύ σημαντικές» και «αρκετά σημαντικές» για το μέλλον μας, ενώ αναφορικά με τον ρόλο των αγροτών το 53% θεωρεί πως πρέπει να είναι ο εφοδιασμός του πληθυσμού με ποικιλία «ποιοτικών προϊόντων» και 36% η διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Σχετικά με τους κύριους στόχους της ΚΑΠ, οι Έλληνες δίνουν προτεραιότητα στην εξασφάλιση «λογικών τιμών» στα τρόφιμα για τους καταναλωτές (74%), ενώ δεύτερος στόχος θα πρέπει να είναι τα αγροτικά προϊόντα να είναι «καλής ποιότητας, υγιεινά και ασφαλή» (69%).

Στο ερώτημα εάν έχουν ακούσει ποτέ για τη στήριξη της ΕΕ στους αγρότες μέσω της ΚΑΠ, 10% θετικά και ότι γνωρίζει και τις λεπτομέρειες, ενώ 59% επίσης έδωσε θετική απάντηση διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν γνωρίζει «πραγματικά τις λεπτομέρειες».

Ακόμη, 62% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ΚΑΠ ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες.

Τέλος, 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η «πράσινη» πολιτική της ΚΑΠ.

Οι απαντήσεις των άλλων Ευρωπαίων

Πάνω από 80 % των ερωτηθέντων θεωρούν τον ρόλο της ΚΑΠ «πολύ ή αρκετά σημαντικό» για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης και για την ενίσχυση του ρόλου των αγροτών στην διατροφική αλυσίδα.

Οι ερωτηθέντες συμφωνούν επίσης ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου (66%) και στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ (65%).

Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Χαιρετίζω την αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, και εκτιμώ το γεγονός ότι το 70 % των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η ΕΕ εκπληρώνει το ρόλο της όσον αφορά τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού εφοδιασμού τροφίμων.»

«Χαιρετίζω επίσης τις ενδείξεις ότι οι πολίτες της ΕΕ κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η ΚΓΠ συμβάλλει στις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τα στοιχεία αυτά θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις μας για τον καθορισμό της μελλοντικής πολιτικής της ΕΕ», πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση