ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εξαφανίζει τις μυδοκαλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας

Ερώτηση με θέμα «η κυβέρνηση εξαφανίζει τις μυδοκαλλιέργειες, έναν πλουτοπαραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της χώρας», κατέθεσαν είκοσι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, προς τους αρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών.

Στην ερώτηση επισημαίνεται «η δυναμική που είχε ο κλάδος μέχρι το 2020 καθώς, ειδικά στις περιοχές Πιερίας, Χαλάστρας, Κυμίνων, Ημαθίας και Σερρών, η παραγωγή μυδιών ανερχόταν στους 40.000 τόνους ετησίως, κάλυπτε περισσότερο από το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας, ενώ τα έσοδα αντιστοιχούσαν στα 18.000.000€/χρόνο». Ωστόσο, τονίζεται στην ανακοίνωση, «οι συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού είχαν ως αποτέλεσμα, για δεύτερη χρονιά, να καταστραφεί η παραγωγή κατά 90-95%. Εξαιτίας της ολικής καταστροφής και του γόνου, δεν πρόκειται να υπάρξει παραγωγή ούτε για το 2022»

«Η κυβέρνηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αντί να στηρίξει ουσιαστικά και με σοβαρότητα έναν από τους πιο εύρωστους και παραγωγικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, εδώ και ενάμισι (1,5) χρόνο το μόνο που έχει επιδείξει είναι η έλλειψη συντονισμού και οι ψεύτικες υποσχέσεις».

«Σε αυτά τα αδιέξοδα έρχεται να προστεθεί η έλλειψη θεσμικού πλαισίου λειτουργίας καθώς η Π.Ο.Α.Υ. Θερμαϊκού εδώ και 2,5 χρόνια παραμένει σε εκκρεμότητα και η εγκεκριμένη -κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Ο.Α.Υ. Πιερίας δεν εφαρμόζεται, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τον μικρό αριθμό των μετεγκαταστάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα», υπογραμμίζεται.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι πληττόμενοι μυδοκαλλιεργητές, για την εφαρμογή των Π.Δ. των Π.Ο.Α.Υ. Θερμαϊκού και Πιερίας και για το εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στις φυσικές καταστροφές τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να αποζημιώσει την κατεστραμμένη παραγωγής μυδιών.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Οικονομικών

-Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-Περιβάλλοντος Ενέργειας

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2021

Θέμα: «H κυβέρνηση εξαφανίζει τις μυδοκαλλιέργειες, έναν πλουτοπαραγωγικό εξαγωγικό κλάδο της χώρας»

Ο κλάδος των μυδοκαλλεργειών υφίσταται σήμερα πολλαπλές ζημίες και τίθεται σε αμφισβήτηση εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της προχειρότητας, υποκρισίας και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε απόγνωση τους επαγγελματίες-παραγωγούς και τις οικογένειές τους αλλά και το σύνολο των εξαρτώμενων επαγγελμάτων αλλά και των περιοχών που αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα στη χώρα μας. Και αυτό γιατί μετά την περσινή καταστροφική λόγω πανδημίας χρονιά ήρθε η φετινή χρονιά όπου το σύνολο της παραγωγής στο Θερμαϊκό κόλπο αλλά και ο γόνος για την επόμενη χρονιά καταστράφηκε.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο εξαντλούνται σε υποκριτικές υποσχέσεις χωρίς να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται και ότι νοιάζονται για την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται ο κλάδος και την απόγνωση των μυδοπαραγωγών. Η προχειρότητα, η έλλειψη συντονισμού, οι ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και η υποτίμηση ακόμα των διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανωτέρω διαπιστώσεις, χωρίς να δίνουν έστω μια αχνή προοπτική στα προβλήματα και τις ανάγκες των μυδοκαλλιεργητών.

Η παραγωγή μυδιών στις περιοχές Πιερίας, Χαλάστρας, Κυμίνων, Ημαθίας και Σερρών ανέρχεται στους 40.000 τόνους ετησίως, καλύπτει περισσότερο από το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας, ενώ τα έσοδα αντιστοιχούν στα 18.000.000€/χρόνο, σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς των περιοχών. Λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών στα θαλάσσια ύδατα, το περασμένο καλοκαίρι, επήλθε θανάτωση στο 90-95% της παραγωγής του 2021 και πλήρης καταστροφή του γόνου που θα αναπτυσσόταν για το 2022. Δεν θα υπάρχει παραγωγή δηλαδή, για δύο χρόνια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη καταγράψει τις ζημιές. Η παραπάνω κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο, καθώς εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων απαγόρευσης που προηγήθηκαν το 2020, η παραγωγή εκείνης της χρονιάς δεν διατέθηκε. Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τις εν λόγω περιοχές, όχι μόνον λόγω των οικονομικών απωλειών, αλλά και λόγω της απώλειας των θέσεων εργασίας.

Για τα προβλήματα του κλάδου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουν προβεί ήδη σε πολλαπλό κοινοβουλευτικό έλεγχο (2020-2021) με τις κάτωθι παρεμβάσεις στη Βουλή:

- Υπ΄Αριθμ. 8675/31-07-2020 Ερώτηση με θέμα «Σε αδιέξοδο ο δυναμικός εξαγωγικός κλάδος της μυδοπαραγωγής, κινδυνεύει με εξαφάνιση μετά το lockdown»

- Υπ. αριθμ. 3243/14/1/2021 Ερώτηση με θέμα «Πορεία εφαρμογής του ΠΔ Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Πιερίας»

- Την από 5/4/2021 Επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Σε αδιέξοδο ο δυναμικός εξαγωγικός κλάδος της μυδοπαραγωγής, κινδυνεύει με εξαφάνιση»

- Υπ΄αριθμ. 8485/17-08-2021 Ερώτηση με θέμα «Παρακολούθηση της προόδου λειτουργίας της ΠΟΑΥ ΜΥΔΙΑ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ - ΠΥΔΝΑΣ ΑΕ»

- Η υπ΄αριθμ. 9416/30-09-2021 Ερώτηση με θέμα «Σε απόγνωση οι μυδοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ολικής καταστροφής των μυδοκαλλιεργειών. Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και οικονομικής στήριξής τους από την Πολιτεία»

Η κυβέρνηση αρκείται σε κατά καιρούς διαβεβαιώσεις επίλυσης του προβλήματος ακόμη από τον Σεπτέμβριο του 2020 στη ΔΕΘ όταν ο τότε Υπουργός, κ. Βορίδης, και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και της Αυτοδιοίκησης είχαν δεσμευτεί για ειδική ενίσχυση του κλάδου γιατί χάθηκε η παραγωγή του 2020 λόγω Covid 19. Από τότε, και για οκτώ μήνες οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, υπόσχονταν σε πολλαπλές συναντήσεις ενίσχυση, την ίδια στιγμή που οι μυδοκαλλιεργητές στηρίζουν μια δυναμική και σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς ενισχύσεις και επιδοτήσεις.

Ακολούθησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τον Απρίλιο 2021, αναίρεσε όλες τις δεσμεύσεις και αναφέρθηκε αόριστα σε αίτημα που θα κάνει το Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από επεξεργασία που θα κάνει με το ΕΠ Αλιείας, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο των μυδοπαραγωγών.

Τελευταία πράξη της υποκρισίας και της κοροϊδίας από πλευράς της κυβέρνησης οι δεσμεύσεις για επίλυση του προβλήματος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, τον Σεπτέμβριο. Δεσμεύσεις που καταρρίπτονται πλήρως αφού με έκπληξη διαπιστώνουμε σε απάντηση του Υπ. Οικονομικών σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι πέρα από το γεγονός ότι θεωρεί πως οι μυδοκαλλιεργητές δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους προς αποζημίωση δεν μπαίνει στον κόπο να ψελλίσει έστω μία πρόβλεψη ότι η κλιματική κρίση θα προστεθεί στους ορισμούς των φυσικών καταστροφών.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι διατείνεται για την περιβαλλοντική της ευαισθησία και την πρωτοπορία της στη μάχη για το κλίμα, στο Ν.4797/2021 (ΦΕΚ 66/Α/23-04-2021) στον ορισμό ως «φυσική καταστροφή» δεν συμπεριέλαβε την περίπτωση της «ακραίας αύξησης θερμοκρασίας περιβάλλοντος». Και αυτό που φτάνει στα όρια του εμπαιγμού είναι ότι αυτή η διάκριση δεν αναφέρθηκε στους παραγωγούς στις συναντήσεις με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους όπου φυσικά υπήρχε πληθωρισμός υποσχέσεων.

Στην ανωτέρω δύσκολη κατάσταση προστίθεται και η έλλειψη θεσμοθετημένης ΠΟΑΥ για την περιοχή του Θερμαϊκού και οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, στους ελέγχους και στη μεταφορά των μονάδων που επιτείνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα του κλάδου. Παράλληλα, διαπιστώνουμε εξαιρετικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των όρων της εγκεκριμένης ΠΟΑΥ Πιερίας, με επιπτώσεις αρνητικές στο περιβάλλον. Την έλλειψη πολιτικής βούλησης δεκαετιών την έληξε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ανταποκρινόμενη στην ανάγκη επικαιροποίησης του πλαισίου, προχώρησε στη θεσμοθέτηση εκ νέου των Π.Ο.Α.Υ. ξεκινώντας από την Πιερία, με το από 21.03.2019 Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) «Χαρακτηρισμός και Οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). Παράλληλα, είχαν ξεκινήσει και προχωρήσει οι διαδικασίες που προβλέπονται για την έκδοση του Π.Δ. για την ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Έκτοτε, 2,5 χρόνια μετά, κάνουμε την εξαιρετικά θλιβερή διαπίστωση ότι ουδεμία εξέλιξη υπήρξε σε αυτό. Ακόμη, η εφαρμογή των όρων της ΠΟΑΥ Πιερίας υπολείπεται σημαντικά και η κατάσταση στις ακτές της βόρειας Πιερίας συνεχίζει να είναι το ίδιο απογοητευτική.

Επειδή σήμερα καταστρέφεται ο κλάδος της μυδοκαλλιέργειας και δεν υπάρχει καμία προοπτική και για την επόμενη χρονιά

Επειδή σύμφωνα και με το ΕΒΕΘ ο κλάδος της μυδοκαλλιέργειας αποτελεί τον δεύτερο σε δυναμικότητα κλάδο της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της γαλάζιας ανάπτυξης

Επειδή απαιτείται να ληφθούν μέτρα για να βιοποριστούν οι καλλιεργητές μυδιών αλλά και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά

Επειδή ο κλάδος δεν λαμβάνει επιδοτήσεις από την ΕΕ και δεν εντάσσεται στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των απωλειών

Επειδή, επειδή 2,5 χρόνια η διαδικασία έγκρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού αναλώνεται μόνον στην ατελείωτη ανταλλαγή αλληλογραφίας και παλινωδίες εκ μέρους των αρμοδίων

Ρωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Με ποιο τρόπο και από ποιους πόρους σκοπεύετε να αποζημιώσετε τους πληττόμενους μυδοκαλλιεργητές;

2. Θα προχωρήσετε σε άμεση ρύθμιση ώστε να περιληφθούν οι ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες στις φυσικές καταστροφές και να προβλεφθεί αποζημίωση για τους κατά περίπτωση πληττόμενους κλάδους;

3. Έχετε σκοπό να στηρίξετε τον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας; Mε ποια εργαλεία σχεδιάζετε να το επιτύχετε αυτό;

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής του Π.Δ. ΠΟΑΥ Πιερίας και πως σκοπεύετε να παρέμβετε και να ενισχύσετε τον φορέα της ΠΟΑΥ Πιερίας ώστε να λειτουργήσει ;

5. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού;

6. Γνωρίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων, της Α.Δ.Μ.Θ. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πού έχει απορριφθεί η κατεστραμμένη παραγωγή και τα δίχτυα; Με ποιο τρόπο διασφαλίσθηκε ότι διατέθηκαν σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους των ΑΕΠΟ, για την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Αραχωβίτης Σταύρος

Χαρίτσης Αλέξης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαγενά - Κηλαηδόνη Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση