Συρρικνώθηκε πέρσι η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Υποχώρηση παρουσίασε το 2016 η αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην χώρα μας με κριτήριο τις νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες συνδέθηκαν στο σύστημα, σύμφωνα με το τελευταίο σχετικό βαρόμετρο του φορέα EurObserv’ER, ο οποίος σε ετήσια βάση μετρά τις ενεργειακές επιδόσεις των χωρών-μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 2016 το συνδεδεμένο φωτοβολταϊκό δυναμικό στο σύστημα ήταν της τάξης των 2.603,7 MWp, έναντι 2.604,2 MWp το 2015.

Ωστόσο έστω και οριακά αυξήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά φτάνοντας πέρσι τις 3.930 GWh, έναντι 3.900 GWh το 2015.

Η Ελλάδα παραμένει βέβαια μία από τις πρώτες χώρες με κριτήριο το κατά κεφαλήν φωτοβολταϊκό δυναμικό, καθώς είναι τέταρτη με 241,4 Wp/κάτοικο και προπορεύονται μόνο η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Την καταγραφή του EurObserv’ER έχει επιβεβαιώσει πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, υπογραμμίζοντας ότι το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, με την αγορά να πέφτει σχεδόν στα επίπεδα του 2007, πριν αρχίσει δηλαδή η ουσιαστική ανάπτυξη της.

Αυτό συνέβη εξαιτίας της καθυστέρησης στην υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά (κάτι που έγινε τον Αύγουστο του 2016 και δεν διευκόλυνε την έγκαιρη ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων έργων) και λόγω της επιβολής των capital controls (που επηρέασε την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής).

Παρ' όλα αυτά και, λόγω της πρότερης εντυπωσιακής ανάπτυξης, το 2016, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7,05% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την Ελλάδα στην τρίτη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση