Συσκευασίες φρέσκων ψαριών με ανακυκλωμένο υλικό από παραθαλάσσια πλαστικά της Μεσογείου (φωτο)

Η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στη Mεγάλη Βρετανία, χρησιμοποιεί στις συσκευασίες φρέσκων ψαριών της ανακυκλωμένο υλικό από πλαστικά απορρίμματα παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου.

Το 80% των πλαστικών που βρίσκεται στους ωκεανούς προέρχεται από την ξηρά, ενώ η κίνηση της Tesco σε συνεργασία με την Keep Sea Blue θα αποτρέψει 500 τόνους πλαστικών απορριμμάτων από το να καταλήξουν δυνητικά στη θάλασσα.

Πλαστικά απορρίμματα όπως μπουκάλια νερού και αναψυκτικών που κινδυνεύουν να καταλήξουν στη θάλασσα, τώρα συλλέγονται, ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται και πάλι στη συσκευασία φρέσκου ψαριού της Tesco.

Ήδη πολλές από τις φρέσκες σειρές Salmon, Haddock, Cod και Sea Bass του σούπερ μάρκετ πωλούνται για πρώτη φορά σε συσκευασίες που περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό που συλλέγεται από παραλίες, ακτές και παράκτιες κοινότητες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η μετάβαση στη νέα συσκευασία ισοδυναμεί με την αφαίρεση περίπου 500 τόνων πλαστικού από το περιβάλλον κάθε χρόνο, μειώνοντας την ποσότητα του «παρθένου» πλαστικού που μπαίνει στη συσκευασία.

Τα πλαστικά απορρίμματα, που περιλαμβάνουν πολυπροπυλένιο, PET, πολυαιθυλένιο και άλλους τύπους πλαστικού, συλλέγονται από παράκτιες περιοχές τη Μεσογείου σε απόσταση 10 χλμ από την ακτογραμμή, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να οδηγηθούν στην θάλασσα από τον αέρα, τη βροχή ή μέσω ποταμών και χειμάρρων.

Η συλλογή και η επεξεργασία των πλαστικών πραγματοποιείται με πλήρη διαφάνεια και πιστοποιείται από τον Οργανισμό Keep Sea Blue, που συνεργάζεται και συνδέει οργανισμούς και εταιρείες κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη συλλογή έως την επαναχρησιμοποίηση σε νέα προϊόντα συσκευασίας.

Το πλαστικό συλλέγεται από ένα δίκτυο συνεργατών – μεταξύ των οποίων εθελοντικές ομάδες, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εταιρείες και τοπικές αρχές. Το μερίδιο PET των απορριμμάτων, αφού ταξινομηθεί, ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται στην παραγωγή.

Μέσω της custom-made πλατφόρμας της Keep Sea Blue που βασίζεται σε τεχνολογία Blockchain της Oracle, είναι εφικτή η ιχνηλάτηση των πλαστικών μέχρι τη συγκεκριμένη παράκτια περιοχή στην οποία έγινε η περισυλλογή των απορριμμάτων. Μέσω αυτού του συστήματος ο Οργανισμός πιστοποιεί την κυκλική διαδρομή του πλαστικού διασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα αξίας του υλικού.

Η Sarah Bradbury, Διευθύντρια Ποιότητας της Tesco, δήλωσε: «Όπου μπορούμε, μειώνουμε την ποσότητα νέου πλαστικού που χρησιμοποιούμε στην επιχείρησή μας. Η επαναχρησιμοποίηση του παράκτιου πλαστικού στις συσκευασίες των ψαριών μας είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε και ταυτόχρονα να κρατήσουμε το πλαστικό μακριά από τους ωκεανούς».

Ο Λευτέρης Μπαστάκης, Ιδρυτής, Keep Sea Blue, ανέφερε: «Η κακή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διευρυμένων και έμπιστων συνεργασιών. Χαιρόμαστε που η Tesco συμβάλλει ουσιαστικά και ενεργά σε αυτό το πρόγραμμα για την προστασία της Μεσογείου από την πλαστική ρύπανση και την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος».

Πληροφορίες για το πώς η Tesco μειώνει την ποσότητα της συσκευασίας και του πλαστικού στα καταστήματά της, είναι διαθέσιμες εδώ.

____________________________________________________________________________________________________

Η Keep Sea Blue είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης στην Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας για τα παραθαλάσσια πλαστικά.

Για την επίτευξη του σκοπού τους έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα που βασίζεται σε τεχνολογία Βlockchain της Oracle, το οποίο διασφαλίζει πλήρη ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια σε ολόκληρη την πορεία του πλαστικού, από τη συλλογή, στην ανακύκλωση και ως την επανένταξή του στην παραγωγική διαδικασία.

Οι πιστοποιημένοι συνεργάτες που συμμετέχουν στο σύστημα της Keep Sea Blue συλλέγουν, ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν περισσότερους από 2.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων από περιοχές της Μεσογείου, κρατώντας το πλαστικό στην κυκλική οικονομία και έξω από τη θάλασσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση