Σφίγγει ο κλοιός των μπλόκων, στα δύο η χώρα

Αναβρασμός επικρατεί στο αγροτικό μέτωπο, καθώς ενώ παραμένει ανοιχτό το ραντεβού με του Αλέξη Τσίπρα με αγρότες που υπέβαλαν σχετικό αίτημα η χώρα από το μεσημέρι της Τρίτης είναι κομμένη στα δύο.

Οι παραγωγοί τόσο σε μπλόκα της Λάρισας, όσο και στη Φθιώτιδα απέκοψαν κάθε δίοδο, ενώ αγρότες από την Κόρινθο απέκλεισαν τόσο τη νέα όσο και την παλαιά εθνική οδό στον Ισθμό.

Ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, εξαιτίας του αγροτικού μπλόκου, από τη μία, στον Προμαχώνα στο ελληνικό έδαφος, και του αντι-μπλόκου, από την άλλη, που έχουν στήσει βούλγαροι οδηγοί στα Κούλατα.

Οι βούλγαροι οδηγοί αποφάσισαν από το μεσημέρι της Τετάρτης να κλείσουν το οδόστρωμα που οδηγεί από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, επί ελληνικού εδάφους παραμένουν εγκλωβισμένα 800 φορτηγά και 160 ΙΧ, ενώ στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται ακινητοποιημένα γύρω στα 1.000 φορτηγά και 500 ΙΧ.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία ζήτησε εκ νέου από την ΕΕ να βοηθήσει στην άρση του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από έλληνες αγρότες.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαμαρτύρεται, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών στο πλαίσιο της ΕΕ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Μεγκλένα Κούνεβα.

Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από τον αποκλεισμό των διαβάσεων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είπε η κ. Κούνεβα, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, να λάβει μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους, ενώ συζητούν και το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αθήνα, την ημέρα που θα οριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αγρότες στα μπλόκα του νομού Χαλκιδικής, από τις 7 το πρωί έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό υποκαταστημάτων τραπεζών στα Μουδανιά και θα αποχωρήσουν από το σημείο μετά τις 15:00, οπότε λήγει το ωράριο των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Σε πολύωρο αποκλεισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη προχωρούν το μεσημέρι οι συμμετέχοντες στα μπλόκα αεροδρομίου και αερογέφυρας Θέρμης.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί  το μπλόκο στο Δερβένι. Ειδικότερα στο διάστημα από 11:00 έως 15:00 θα είναι κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά.

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ θα γίνει 12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00 το πρωί.

Στα Γρεβενά, στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα θα κλείσουν 12:00-16:00 και τα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριες οδούς. Αποκλεισμένη η Νεάπολυ Τσοτυλίου 14:00-19:00.

Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 και τις ίδιες ώρες σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη θα γίνει αποκλεισμός από τους αγρότες.

Τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα κλείσουν 12:00-13:00.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και το απόγευμα κλείνουν ξανά τους δρόμους. Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου, οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, με αποτέλεσμα να διεξάγεται η κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους σε μια διαδρομή που φτάνει τα 75 περίπου χιλιόμετρα η παράκαμψη.

Στη Σπάρτη οι αγρότες θα κλείσουν από τις 7 έως τις 8 το βράδυ τη γέφυρα του Ευρώτα.

Επ' αόριστον είναι κλειστή από τους αγρότες η εθνική οδός Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι με καθυστέρηση είκοσι λεπτών περίπου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση